Home RSS
Real Estate
Cars

Preskup niški kvadrat

T.Todorović Politika
Preskup niški kvadrat


Od vremena kada je počela da jenjava i skoro prestala euforična dogradnja i nadgradnja stambenih objekata, a kada je cena kvadratnog metra u takvim stanovima bila niska – između 600 i 700 evra – u Nišu su najtraženije, ujedno i najskuplje, male stambene jedinice – garsonjere, jednosobni ili jednoiposobni stanovi. U centralnoj gradskoj zoni cena kvadrata je od 1.000 do 1.200 evra za stanove u novogradnji do četrdesetak kvadratnih metara.Garsonjere i manji stanovi u centru Niša koji su građeni pre 20 ili više godina nešto su jeftiniji i mogu se kupiti od 900 do 1.000 evra za kvadratni metar. Veći stanovi u novogradnji su jeftiniji i cena onih između 40 i stotinak kvadratnih metara kreće se u proseku oko 950 evra po kvadratu, dok je stara gradnja još jeftinija – oko 800, najviše 850 evra. Stanovi koji imaju centralno grejanje skuplji su od ostalih u proseku za deset odsto i oni se mnogo više i traže.

Što su stanovi udaljeniji od centra, to su za desetak procenata, ponekad i više, jeftiniji. U novim gradskim naseljima kao što je na primer „Duvanište”, gde je u poslednjih dvadesetak godina sagrađeno najviše stanova – desetak hiljada, ili „Ledna stena”, „Durlan” i drugim, kvadratni metar košta od 700 do 750, što je povoljnije ako se ima u vidu da je ipak reč o novogradnji.

Cene stanova su stabilne već duži niz godina i nema predviđanja da će pojeftiniti. Danas se više ne gradi kao pre i nema veće ponude koja bi uticala na sniženje cena.

Kako nam je rečeno u Opštinskom sudu u Nišu, gde se zvanično overavaju kupoprodajni ugovori, prošle godine mesečno je Nišu oko 200 stanova i pedesetak kuća promenilo vlasnike.

--------------------------------------------------------------------------

Kuće drastično jeftinije

U Nišu se jeftino mogu kupiti porodične kuće. Najskuplji su stari objekti u centru grada, sa velikim placevima, koje investitori ruše i na njima se zidaju nove stambene zgrade. Sve ostale, čak i nezavisno od toga da li su bliže centru ili dalje od centra, mogu se kupiti za 400 do 500 evra po kvadratu. Tako je cena kuće od 200 kvadratnih metara stotinak hiljada evra, a onih većih i manja.Dodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak