Home RSS
Real Estate
Cars

Posetite najlepše bašte i vrtove sveta, naučite sve o uzgoju aromatičnog i egzotičnog bilja i cveća

Nataša Uskoković NIN
Posetite najlepše bašte i vrtove sveta, naučite sve o uzgoju aromatičnog i egzotičnog bilja i cveća


Ako ste početnik u bavljenju vrtlarstvom, na Internetu ćete naći puno korisnih informacija i saveta i vrlo brzo ćete saznati sve o uzgajanju četinara, cvetnica, lukovice, voća, kaktusa, sobnog bilja, palmi i ostalog egzotičnog bilja.Prostrani vrtovi, parkovi i botaničke bašte ponos su svakog grada i nacije, a preko Mreže možete posetiti i one najudaljenije. Novozelandski vrt možete razgledati na adresi http://www.gardens.co.nz, ponovo otvoreni Ardastra vrt na Bahamima http://www.ardastra.com, Nani Mau havajski vrt na adresi http://www.nanimau.com, biljni svet daleke Australije na sajtu http://www.floristsaustralia.com, britansku botaničku baštu http://www.botanic.co.uk, botaničku baštu glavnog grada Južne Afrike na sajtu http://www.jobot.co.za ili Vičita baštu u Kanzasu http://www.botanica.org.
       Sajt posvećen isključivo tropskim baštama i rastinju naći ćete na adresi http://www.tropicalgardens.com. Sve o uzgoju čuvenih holandskih lala potražite na sajtu http://www.hollandtulipparcs.nl/index-e.html.
       Jedno malo živopisno mesto, Leura, održalo je festival najlepših bašti u prošloj godini. Pogledajte ove prelepo uređene bašte na sajtu http://www.hermes.net.au/leuragardens/display_gardens.html.
       Pre nego što odlučite koje ćete sadnice uzgajati, najvažnije je da dobro pripremite teren i zemljište. U zavisnosti od toga da li vam je na raspolaganju veći ili manji prostor, odabraćete sadnice koje ćete uzgajati u svom vrtu kako bi bio što lepši i živopisniji. Ujedno, morate voditi računa i o njihovom rasporedu jer se pojedine vrste ne slažu i neće dobro napredovati jedna pored druge. Ukoliko nemate ideju kako biste uredili zelenu površinu, najbolje je da prvo posetite sajt http://www.garden.com na kome ćete naći program "Baštenski planer". Program se vrlo jednostavno koristi a može vam pomoći da, u zavisnosti od površine koju ćete zasaditi i klimatskih uslova, idealno isplanirate raspored sadnica.
       Za lepo uređenu baštu neophodan vam je i pravi alat. Sve što vam je potrebno od alata: ašovi, grabulje, rukavice, kolica, makaze..., naći ćete na sajtu http://www.garden.com u odeljku "Garden almanac".
       I sasvim mala vodena površina dovoljna je da se od nje napravi lepa vodena bašta. Sve o lokvanjima, algama i ostalim biljkama koje rastu u vodi saznaćete na adresi http://www.webbsonline.com/catalog/plants/index.html.
       Mesečni planer radova koje treba obaviti u voćnom ili cvetnom vrtu naći ćete na sajtu: http://www.kaydees.co.nz. Na adresi http://www.garden.com možete naći svu pomoć i informacije u vezi sa uzgajanjem biljaka, časopise o baštovanstvu, pratiti trendove, saznati sve o regionalnom, vikend ili kuhinjskom baštovanstvu, prirodnim baštama, najlepšim baštama sveta, o profilu sadnica, dizajniranju bašte, posetiti baštensku biblioteku i upoznati se sa osnovama baštovanstva. Na ovom sajtu bira se i najlepša bašta meseca. Za mesec mart u sekciji "Romantic Roses" proglašen je ružičnjak Taline i Franka Žorža rađen po ugledu na Rosari de l' Hej baštu iz okoline Pariza.
       Longvud bašta predstavlja jedanaest hiljada različitih vrsta biljaka na adresi http://longwoodgardens.com/Bloom/whatsinbloom.htm. Još jedan sajt sa savetima za početnike i odličnim linkovima je na adresi http://www.theragardenhelper.com. Nemojte propustiti ni adresu http://www.gardenguides.com.
       Prijatno smo se iznenadili pronašavši i jedan domaći sajt posvećen ljubiteljima botanike. Na adresi http://www.garden.co.yu upoznaćete se sa domaćim proizvođačima, prodajom, opremom, zaštitom bilja, časopisima, knjigama, dizajnu... Dat je i pregled najlepših domaćih vrtova, mesečni podsetnik radova koje treba obaviti u svojoj bašti, a možete i zatražiti savet stručnjaka i pogledati raspored sajmova i izložbi bilja.
       Početak proleća je pravo vreme i za presađivanje mladih sobnih biljaka. One starije nije potrebno presađivati svake godine osim ako se nisu pojavile žile na površini zemlje ili na otvoru sa donje strane, ako je lišće počelo da žuti i opada, ako površina zemlje posivi i pobeli ili se uhvati mahovina. Za biljke od pet, šest godina obično je dovoljno samo ukloniti površinski sloj od pet santimetara i dodati im svežu i hranljivu zemlju.
       Presađivanje se mora brižljivo obaviti da se ne bi povredio koren. Zemlju oko korena treba dobro sabiti a zatim je stavite na neko manje svetlo i hladnije mesto pa je zatim nakon dva dana možete vratiti na stalno mesto. U podsetniku za mesec april piše da je sada pravo vreme da posadite lukovice koje će cvetati u leto.
       I najmlađi mogu kroz igru i razonodu puno naučiti i zavoleti baštovanstvo. Na ovom domaćem sajtu postoji odeljak za male baštovane, kao i na adresi http://members.aol.com/ICanDiglt/ChildrensGardening.html i http://www.gardens.com.
       Stara japanska poslovica kaže da ako želite da budete srećni jedan dan onda se zaljubite, ako želite da budete srećni nedelju dana - oženite se, a ako želite da budete srećni celoga života - posadite drvo! Možda su upravo zbog toga i razvili uzgoj patuljastog drveća - bonsai. Ako kuburite sa prostorom, a želite da budete srećni, naučite sve o pripremi i uzgajanju minijaturnog drveća i bašti na sajtu: http://www.bonsai-en.com i http://members.tripod.com/~zengarden/gardens.htm. Na ovom sajtu predstavljena je Ča-Niva bašta (mala čajna bašta) koja prati trend aromatičnih bašti samo je mnogo manja tako da se može uzgajati i kao sobna bašta.
       Ako volite orhideje pogledajte sajt posvećen brazilskoj orhideji http://delfina.simplenet.com/page2.htm na kojoj je i onlajn časopis "Orhideja njuz".
       Sa prvim toplim danima treba početi sa orošavanjem sadnica, a kada stignu vrućine, treba misliti i na navodnjavanje. Najnovije prskalice koje se mogu nabaviti preko Interneta neverovatno su maštovite. Na adresi http://www.garden.com u odeljku "Decorativ Sprinklers" mogu se videti džez prskalice, ča-ča-ča, fokstrot, rumba ili baterflaj, čiji se mlaz raspršava u ritmu melodija ili igre leptira.
       No, ako nemate baš puno vremena za zalivanje, sigurno će vam najviše odgovarati uzgajanje kaktusa. Oni isto tako mogu biti sa prelepim cvetovima, a kako da napravite jedan lep aranžman od različitih vrsta kaktusa, pogledajte na sajtu http://www.gift-plants.com/arcacgar.html.
       Galeriju fotografija egzotičnog cveća videćete na sajtu http://www.flightofdragons.com/photos21.htm. Ako se odlučite da posadite povrće, na adresi http://www.alfresco.demon.co.uk/veg/vegplot.html naći ćete i sve što je potrebno za uzgoj asparagusa i artičoka. Sajt američkog društva za uzgajanje bambusa pogledajte na adresi http://www.bamboo.org/abs/. Naučite sve o aranžiranju cveća na sajtu http://www.floralart.net. Savete svetskih stručnjaka iz ove oblasti možete potražiti na adresi http://gardener.women.com/clg/perspiration/expert/index.htm.


Dodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak