Home RSS
Real Estate
Cars

Dnevne sobe, mesto gde provodimo veći deo dana

Serbian Furniture
Dnevne sobe, mesto gde provodimo veći deo dana


Ranije je dnevna soba bila rezervisana isključivo za posebne prilike, a danas je ona u mnogim porodicama postala glavna prostorija celokupnog kućnog života. Do skoro je svaka soba imala svoju namenu. U dnevnoj su sobi primani gosti, u trpezariji se jelo, a u u radnoj sobi se radilo. Dečju sobu ili sobu za igranje koristila su deca. Ali u poslednjih dvadeset godina u našim socijalnim životima se dogodio značajan preokret – ne samo u pogledu prijema gostiju, kuvanja, rada i slobodnog vremena, već i u porodičnom životu, tako da su mnogi od nas okrenuli ledja uhodanim pravilima. Tako su današnji zahtevi prema “dnevnim sobama” kao stambenim i životnim prostorima za čitavu porodicu postali bitno drugačiji i brojniji.O dnevnim boravcima

 S jedne strane dnevna soba još uvek može biti popunjena uobičajenim nameštajem i može služiti prijemu gostiju u reprezentativnom okruženju, dok je s druge strane postala i mesto za povlačenje u mir i tišinu nakon radnog vremena, na kojem se gleda televizor, sluša muzika ili svira, opušteno čita neka knjiga ili časopis, ili se pak radi na kompjuteru. Uz to dnevnu sobu sve više dodatno koriste i deca. Sve raznovrsniji zahtevi prema dnevnoj sobi, ali i njenom sve većem značenju, kao središtu doma, vodili su neminovno novim oblicima uredjenja enterijera. Pregradni zidovi se uklanjaju kako bi se proširio “životni prostor”. Sve su omiljenije i velike stambene kuhinje sa zasebnim udobnim kutkom za sedenje. Gotovo uvek – iako ne uvek i vidljivo – u jednom uglu dnevne sobe se nalazi televizor i stereo-uredjaj, a i kompjuter je u mnogim domaćinstvima postao neizbežan inventar. Bez obzira na to hoćete li se odlučiti za posebnu sobu ili pak za veliku višenamensku prostoriju, važno je da dnevna soba odgovara Vašim ličnim potrebama i naklonostima. Ona bi trebala biti mesto na kojem se osećate ugodno s Vašom porodicom i s Vašim prijateljima. Je li uredjenje u uspelo uspelo, saznaćete po tome koliko vremena provodite u Vašoj dnevnoj sobi.

Planiranje

Uredjenje dnevne sobe nudi bezbroj mogućnosti otkako se pri uredjenju ne polaže više toliko pažnje na tradicionalne predrasude. Pri tome bi od samoga početka trebalo pažljivo planirati svaki korak – čak i onda kad želite uneti samo male izmene. Najpre se zapitajte šta stvarno želite i potom sebi stvorite višenamenski prostor koji neće zadovoljiti samo Vaše praktične potrebe, već koji će ispunjavati i estetske zahteve.

Iskorišćenje

Danas živimo u daleko bržem vremenu nego ranije. Moderna tehnologija nam nije priuštila više slobodnog vremena, naprotiv, ona nam daje osećaj da postoji još uvek nešto više što bismo u jednom danu mogli i trebali uraditi. Upravo zbog toga mogućnost za odmor igra sve veću ulogu. U većini porodičnih kuća raspored prostora je još uvek poprilično konvencionalan: u prizemlju se nalazi poseban prostor za kuvanje, zatim za udobno sedenje i odmor, a kod onih koji raspolažu luksuzom velikog prostora postoji još i trpezarija koja se često koristi samo kod važnih povoda. U ranijim vremenima šporet je bio jezgro kuće ili stana, i to zbog praktičnih razloga, jer su se pre uvodjenja centralnog grejanja ukućani okupljali oko vatre da bi se ogrejali. Na taj način bi štedeli i na ulju za lampu, jer se osvjetljavala samo jedna prostorija. Obzirom na to da mi naš život danas uredjujemo drugačije nego što su to činile ranije generacije, ne bismo više trebali dopuštati da nas ograničavaju tradicionalne predrasude o uredjenju prostora. Ali možda želite svoju dnevnu sobu i dalje sačuvati kao formalno mesto za prijem gostiju. Možda je želite integrisati u Vašu kuhinju, ili možda želite dovoljno veliku prostoriju u kojoj je moguće mnoštvo aktivnosti svih članova porodice. Uzmite dovoljno vremena da biste u miru razmislili o tome koje ćete zahteve stvarno postaviti svojoj dnevnoj sobi. Odlučite se izmedju prostorije koja se koristi samo u retkim prilikama i prostorije koja će postati radošću ispunjeno središte Vaše kuće ili stana. Radi se, naime, o velikom izazovu kad treba stvoriti stambeni prostor koji će s obzirom na naš životni stil zadovoljiti mnoštvo potreba. Ali ništa nije nemoguće. Bez obzira na to koje ste ciljeve sebi postavili, možete ih bez muke postići ako od samog početka ništa ne prepustite slučaju. U prvom koraku planiranja biste trebali razmisliti o tome na koji način želite organizovati svoj svakodnevni život u Vašoj dnevnoj sobi. Želite li mirnu sobu za čitanje i odmor? Je li Vam važno elegantno okruženje za prijem Vaših gostiju? Koje potrebe imaju ostali članovi obitelji? Napravite detaljnu listu svih aktivnosti koje će se odvijati u toj sobi. Hoće li ta soba na prvom mestu služiti za gledanje televizije? Treba li uzeti u obzir i odredjene hobije?

Kamini

Kamin je oduvek magično privlačio pažmju u svakoj dnevnoj sobi. Čoveka neodoljivo privlači toplina i svetlost otvorene vatre. U odnosu na ranije korišćene peći na ugalj, sve su omiljenije peći na drva koje su u sebi zatvorene i stoga izuzetno čiste, a ističu se zavidnom ogrevnom snagom. Kad se vatra ustali, možete otvoriti vrata peći i uživati u pogledu na plamen. Uz zatvorena vrata tu sobu možete i preko noći održati toplom. Takvu peć možete upotrebiti i za pripremu tople vode za čitavo domaćinstvo.

Otvoreni koncepti

Velika multifunkcionalna prostorija je kao stvorena za praktične i emotivne potrebe jedne porodice. Moguće je odmaranje bez osećaja stešnjenosti, a deca svih uzrasta mogu se baviti različitim aktivnostima pri čemu su ipak pod nadzorom. Domaćica se ne mora osećati izolovanom od gostiju za vreme kuvanja tako da sa njima može razgovarati a da se pri tome ne trebaju svi stiskati u maloj kuhinji. Razmislite o tome želite li sa prijateljima za vrijeme jela sedeti za stolom ili biste se radije udobno zavalili medju udobne jastuke sofe. Ako rado i često kuvate, možda ćete preferirati ručavanje u kuhinji. Ali možda ćete želeti odvojiti funkcionalne segmente Vašeg domaćinstva. Ovde stoji dovoljno mesta na raspolaganju, a kuhinjski deo je ograničen na jedan zid. Jednostavni trpezarijski ili kuhinjski sto za ručavanje čini vezu izmedju prostora za kuvanje i prostora za stanovanje, dok ležaljka podvlači sposobnost prostora za promenu. Različita područja su naznačena samo tepisima.
Treba obratiti pažnju i na potrebe male dece. Ako sve svoje ideje stavite na papir, biće Vam od pomoći pri odluci o tome gde će se nalaziti dnevna soba, a pre svega pri tome kako ćete istu urediti. Uvek mislite i na to da se porodice razvijaju, deca odrastaju i konačno napuštaju dom. Zbog toga planirajte velikodušno i gledajući u smeru budućnosti, tako da npr. jednom nabavljeni regali kasnije mogu poslužiti i u druge svrhe, i da u slučaju preseljenja u drugi stan mogu biti i dalje korišteni. Odmah, na samom pocetku, odredite koje zahteve treba ispuniti Vaša dnevna soba, jer će sve rane odluke bitno uticati na kasnije korišćenje prostora. Skladno tome, planirajte nameštaj, priključke i dekoraciju. Nastupite odlučno, nemojte komjuteru davati previše mesta ako ga retko koristite, a radije primate goste. Ako se najbolje opuštate kroz čitanje ili razgovor, tada ništa ne smeta više od televizora, jer uključeni televizor vlada svim aktivnostima u prostoriji. Ako se pored toga uveče morate uvek probijati kroz brdo igračaka i časopisa da bi se udobno smjestili na sofi, onda je svrha Vaše dnevne sobe sigurno promašena.

Porodični poslovi

Za mlade porodice sa malom decom prikladna je dnevna soba s dovoljno mesta za stavljanje stvari. Što je brže moguće ukloniti sve igračke to ćete se lakše moći odmoriti na kraju napornog dana. U visokom ormaru naći će se dovoljno mesta za slagalice, igrice i knjige. Zatvorena komoda može poslužiti i kao stolić uz kauč. Isto je tako moguće zadovoljiti i estetske kriterijume kao što se vidi na dnevnoj sobi u strogo bijeloj boji. Dok su gornje police rezervisane pre svega za knjige i “odrasle” predmete, u donjem prostoru se iza vrata mogu ostaviti dečje stvari. Presvlake koje je moguće skinuti i oprati kao i tepisi koji se lako čiste olakšavaju izlaženje na kraj sa svakodnevnim “malim katastrofama” koje deca ponekad znaju napraviti. Imajte u vidu i sigurnost dece, jer oštri uglovi i klizavi podovi mogu imati ozbiljne posledice.

Stručna pomoć

O čemu god da razmišljate, odredite jedan budžet i držite se istoga. Ako planirate veće renoviranje, dakle, značajnu finansijsku investiciju, tada se u odredjenim okolnostima može isplatiti i angažovanje arhitekte odn. arhitekte za unutrašnje uredjenje enterijera. Pogrešne odluke donesene zbog neznanja mogu Vas u takvom projektu stajati mnogo novca, a u nekim slučajevima više nisu popravljive. Gledano dugoročno, savet stručnjaka Vam može pomoći da uštedite novac koji onda s radošću možete nameniti za dekoraciju Vaše nove sobe. S obzirom na to da stručnjak živi od svog dobrog glasa, možete se osloniti na to da arhitekta odn. arhitekta za unutrašnje uredjenje raspolaže potrebnim znanjem i kontaktima kako bi bio siguran da će radovi biti besprekorno izvedeni i da neće biti utrošen novac zbog grešaka koje je moguće izbeći. Pri odabiru stručnjaka trebali biste uzeti u obzir lične preporuke i po mogućnosti pogledati ranije radove arhitekte na licu mesta, jer čak i fotografije mogu zavarati. Ometajuće detalje ćete puno lakše primetiti ako objekat imate u originalnoj verziji pred sobom i ako možete sa nekim razgovarati ko u toj sredini i živi. Pre nego što se odlučite na skuplje rešenje, raspitajte se je li neko u krugu Vaših prijatelja već izveo nešto slično. Pogledajte rešenje i raspitajte se o problemima koji su eventualno nastupili. Na taj način nećete dobiti samo vredne savete i ideje, već ćete moći ustanoviti i koje rešenje Vama lično najviše odgovara. Čak i ako Vam je potreban samo ideja, savet arhitekte za unutrašnje uredjenje može biti isplativ. Možete zatražiti samo savetovanje i primiti savete kako da na dobar način rasporedite nameštaj i rasvetu, i iznenadićete se kako se lako sve ostalo ispostavlja.
Potpuno nova prostorija. Ko se nalazi u takvom položaju da može planirati čitavu kuću trebao bi još jednom proveriti je li predvidjena prostorija najprikladnija prostorija za dnevnu sobu. Pri tome biste trebali uzeti u obzir sledece aspekte: ako radite kod kuće, treba li Vam za to kompjuter, ploča za crtanje ili drugi specijalni pribor? Ili će prostorija biti korišćena prvenstveno vikendom i u večernjim satima kada se želite odmoriti nakon napornog dana u kancelariji? Nudi li Vaša kuća dovoljno mesta za posebnu dečju sobu, ili će Vaša deca najčešće posjećivati dnevnu sobu da bi u njoj gledala televizor, igrala se ili radila domaće zadatke? Na koji način najradije ugošćujete svoje prijatelje? Vikendom za ručak u krugu porodice, potpuno neformalno nakon posla tokom dana ili možda ekstravagantno kao kontrastni program u odnosu na dnevnu kolotečinu?

Radni prostori

Prednost modernih tehničkih uredjaja je da se na tržištu pojavljuju u sve kompaktnijem i manjem obliku. Na taj način je poprilično jednostavno u dnevnoj sobi napraviti malu kancelariju. Tako se npr. sto za ručavanje može upotrebiti kao radni sto, pod pretpostavkom, da se na kraju radnog dana sve može brzo ukloniti. Otvorene regale je moguće dogurati do radnog stola, a inače se dobro uklapaju u preostali nameštaj. Ploča za crtanje i lampa mogu brzo nestati, a središte prostora stvara udoban kutak za sedenje. Čak je i uski zid moguće pretvoriti u kancelariju: ne treba Vam ništa više od nekoliko polica – donja ima fijoke i nešto je dublja kako bi se na njoj mogao smestiti laptop. Rad kod kuće iziskuje dosta discipline, zato sebi stvorite funkcionalno radno mesto na kojem ćete se rado zadržavati. Pripazite na to da radna ploča ima dodaatnu visinu tako da naslon stolice rasterećuje Vaša ledja. Pored toga se pobrinite za dobru rasvetu i mislite na telefonske i strujne kablove.

Popis detalja

Pre nego što počnete sa radom, bez obzira radilo se o većoj pregradnji ili običnom renoviranju, imajte u vidu sledeće stvari

- Odredite prioritete: je li prostor namenjen samo za porodicu, ili je zamišljen i za goste? Koristi li se pretežno danju ili u večernjim satima? Hoće li atmosfera u njemu biti živa ili će više biti mirna i opuštena?
- Sastavite popis aktivnosti koje će se odvijati u toj prostoriji.
- Obratite pažnju i na buduće potrebe.
- Ohrabrite ostale članove porodice kako bi i oni uneli svoje predloge, jer ćete na taj način izbeći situaciju da su pojedini interesi zapostavljeni.
- Izvucite shemu po kojoj ćete postupati.
- Planirajte sve troškove pažljivo i dugoročno; dobro je sačuvati i rezervu.
- Radije se na samom početku savetujte sa stručnjakom, kako ne biste naknadno morali ispravljati nastale greške.
- Odredite finansijski okvir i pridržavajte se njega; prekoračeni budžet može trajno pomutiti radost zbog nove dnevne sobe.

Ekrani

Gotovo nemoguće je zamisliti naše živote bez TV ekrana, jer sve više ljudi svoje slobodno vreme provodi ispred televizora, videa ili kompjutera. Vi ćete sigurno, hteti u svoje planiranje uklopiti i televizor. Odlučite pravovremeno koju mu važnost želite dati. Uredjaj u dnevnoj sobi desno igra takoreći “glavnu ulogu” pri čemu je elegantna stolica za ljuljanje usmerena tačno prema ekranu. Koncept boja u tonu daje protivtežu crnom kućištu televizora. Belo lakirani pod i beli zidovi čine efektan kontrast naspram crno-belih fotografija u crnim okvirima, kamina s drvenim oplatama i tamnih prozorskih okvira. Prostorija se koristi uglavnom za opušteno gledanje televizora. Stolica za ljuljanje stvara u prostoriji ambient mira. Zavese filtriraju dnevno svetlo, sprečavaju da se isto reflektuje na ekranu i ublažuju treznu atmosferu prostorije. Izvijena linija lampe takodje nudi originalno optičko opuštanje.Dodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak