Home RSS
Real Estate
Cars

Velika potražanja stanova u Subotici

Blic
Velika potražanja stanova u Subotici


Vlasnici građevinskih firmi u Subotici zadovoljno trljaju ruke jer je potražnja stanova velika. Trenutno se gradi veliki broj zgrada, ali do stana sigurno dolaze samo oni koji ih rezervišu pre ili tokom gradnje. U najgoroj su poziciji oni koji žele da kupe stan prosečne veličine, jer se oni najbrže prodaju. Jedan od onih koji bezuspešno pokušava da dođe do takvog stana je Subotičanin Draško Samardžić.Mesecima bezuspešno pokušavam da kupim stan od 50 do 60 kvadrata. Agencije i građevinske firme nude izuzetno male stanove, ili ogromne luksuzne prostore - kaže Samardžić.
Prema podacima Opštinske službe za građevinarstvo, 2001. godine u Subotici je izgrađeno svega 10 stanova, 2006. godine stotinu, dok je ove godine Služba izdala rešenja za gradnju čak 520 stanova, što jasno pokazuje da je Subotica postala veliko gradilište.
- Ove godine smo veliki deo stanova prodali pre i tokom same gradnje. Malo šta ostane, a i to se odmah proda. Zanimljivo je da nijedna lokacija nema primat, nego je potražnja ogromna u većini subotičkih naselja. Nažalost, još nismo osetili pogodnosti uredbe Vlade kojom je ukinuto plaćanje poreza za kupovinu prvog stana, jer većina mladih nije dovoljno finansijski jaka da reši stambeno pitanje - kaže Zoran Francišković, vlasnik „Panongrada“.
Iako veliki deo građevinskih firmi direktno komunicira sa kupcima, bez posla nisu ni agencije za nekretnine, koje ove godine takođe imaju mnogo posla.
- Najviše se traže manji dvosobni stanovi, pa zainteresovani moraju da ih rezervišu pre ili tokom gradnje. Kupci se najviše zanimaju za lokacije između naselja Radijalac i centra, gde je u poslednje vreme nikao veliki broj zgrada. Prema urbanističkim planovima, taj prostor je u potpunosti namenjen za gradnju novog, ekskluzivnog naselja, pa se očekuje skok cena po kvadratnom metru - rekao je Jovan Aradski, vlasnik agencije za nekretnine „Kruna“.
I u „Top-tip nekretninama“, zatrpani su poslom, iako su tokom minule dve godine cene stanova skočile za 25-30 odsto.
- Mesečna kreditna rata za jednosoban stan na Radijalcu je 120 evra, što je gotovo identično kiriji koju za takav stan plaćaju podstanari, pa je jasno zašto je došlo do ogromne navale. Ipak, ne treba samo graditelje kriviti za poskupljenja jer skaču cene građevinskog materijala, benzina, pa je transport sirovina skuplji - zaključio je Đuro Gavrić, vlasnik „Top-tipa“.


Dodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak