Home RSS
Real Estate
Cars

Nedovršeni zakonski predlozi o regulisanju statusa agencija za promet nekretnina

Insulae.biz
Nedovršeni zakonski predlozi o regulisanju statusa agencija za promet nekretnina


Nije zakonski rešeno ko i pod kojim uslovima moze da radi kao agent, takodje ko i pod kojim uslovima moze da otvori agenciju. Ta materija je zakonski regulisana u svim normalnim drzavama. Postojali su pokusaji u prošlosti da se to reši, i radjeni su odredjeni zakonski predlozi ali još ni jedan nije usvojen. Prvi zakonski predlog je radjen 2001.godine od strane dve beogradske, jedne novosadske i jedne niske agencije. Naime sustina price je bila u tome da su gazde tih u to vreme jakeh agencija htele da iskoriste zakonsku rupu i pomocu nje ugase sebi konkurenciju.Taj zakonski predlog je propisivao uslove za otvaranje agencije: minimum potrebnih kvadrata za poslovni prostor, depozit od 100 000 maraka… Ne mogu sad da se setim svih detalja, ali ako ga budem pronasao okacicu ga na net. Ovaj predlog zakona i dalje cuci u nekoj fioci Skupstine Srbije.
Drugi zakonski predlog je radjen 2004. i radila ga je grupa vrlo ozbiljnih ljudi, ali ja nisam imao priliku da ga citam tako da ga necu ni komentarisati.

Trenutno zakonski okvir za bavljenje posredovanjem u prometu nekretnina je upravo onaj Markovicev, koji tu oblast samo okvirno definise. To je sasvim uredu iz ugla pravne nauke, i taj zakon je trebao da bude temelj za sve posrednicke aktivnosti, stim da se za svaku donese nov-dodatni koji ce detaljno obraditi svaku oblast. Problem je sto taj drugi deo nije odradjen. Iako agencije za promet nekretnina odavno vise nisu novost u ovoj drzavi, i iste su zakonski otvorene, placaju uredno porez…, vecina ljudi nije ni svesna kolika rupa postoji, vec postanu svesni tek kad se nadju u njoj.

Agencija za promet nekretnina je firma koja se bavi posredovanjem u prometu nekretnina i za to biva placena, 3% od ugovorene cene.
Agencija je na trzistu most izmedju ponude i traznje. U ovom poslu postoje tri osnovne strane: prodavac, kupac, i izmedju agencija.
Tri strane tri ugla gledanja na posao.Dodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak