Home RSS
Real Estate
Cars

Kupoprodaja poslovnog lokala i iseljenje zakupca iz lokala

Projuris.org
Kupoprodaja poslovnog lokala i iseljenje zakupca iz lokala


Kupio sam poslovni prostor (lokal) u kome je pre bio zakupoprimac kojem je istekao ugovor o zakupu 4 dana prije moje kupovine. On sada neće da napusti lokal tako da ja ne mogu u isti ući iako sam kupio lokal, overio ugovor, platio cijenu i predao za uknjižbu. Privredna komora je donijela rješenje o ukidanju upotrebne dozvole nakon mog zahteva, on se žalio i komora je poslala žalbu na drugostepenu komisiju (čekam odgovor), a pokrenuo sam prije 3 meseca tužbu na opštinskom sudu da preuzmem prostor i tužio ga, te čekam da se zakaže ročište.On samo kupuju vrijeme, a ja gubim vrijeme i novac. Moje pitanje glasi: koliko dugo može potrajati ovo, s obzirom da se radi o poslovnom lokalu i da se može opet poslije opštinskog suda žaliti višem. Isto tako pitam dal kada se zapačati prostor od strane inspekcije, ja mogu tražiti od njih da preuzmem prostor, tj.od opštine ili moram ćekati besmisleni spor. Sve je jasno, ja sam vlasnik on nije, kako najbrže doći u posjed preko suda (mada sumnjam) ili preko opštinskih organa.Molim vas za odgovor.
 
 Odgovor:   U vasem slučaju treba razlikovati tri pravne mogućnosti:
Jedno je pravo vlaništva na predmetnom poslovnom prostoru, drugo je pravo na posed tog prostora, a treće je pravo na obavljanje delatnosti u tom poslovnom prostoru.
Kupoprodajni ugovor trebao bi da sadrži sve elemente za sticanje prava svojine (vlasništva) kao i vaše ovlašćenje da uđete u posed tog prostora kao vlasnik i u tom pogledu sa pravne strane ne bi trebalo biti dileme. Faktički problem sa bivšim zakupcem koji se ponaša osiono i neće da iseli, a koji sada ima status nesavesnog i nezakonitog držaoca, morate nažalost rešavati pred nadležnim organima. Ako je inspekcija zapečatila prostor, u kom se još nalaze stvari bivšeg zakupca, tražite preko suda, uz pravnu pomoć stručnog lica, izdavanje privremene mere kojom će se zakupčeve stvari izmestiti na drugo mesto (koje vi morate obezbediti) a koje takodje može biti zapečaćeno, u kom slučaju bi ste mogli ući u svoj prostor. Razmislite takodje da mozda tužbom obuhvatite i vašeg prodavca ako je on znao ili mogao znati da se zakupac neće iseliti po isteku ugovora.
Što se tiče obavljanja delatnosti u predmetnom poslovnom prostoru za to morate, kao novi vlasnik, odnosno delatnik, vi, odnosno vaša firma dobiti potrebne dozvole.
Na kraju, spor koji vodite trebao bi da se brzo, moguće već na prvom ročištu, završi u vašu korist, jer, po onom što ste naveli, nema posebnih pravnih nejasnoća obzirom da je zakupac neiseljavanjem na vreme, prekršio ugovor o zakupu i zakon i da se sada bespravno nalazi u vašem lokalu.


Dodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak