Home RSS
Real Estate
Cars

Selidbe, saveti

Mrav.hr
Selidbe, saveti


Prijevozi i selidbe mogu biti ugodna iskustva. Kako bi izbjegli probleme koje izazivaju selidbe predlažemo Vam da se u donjem članku informirate o onim radnjama koje i sami možete napraviti kako bi Vaša selidba bila što brža, bezbolnija i sigurna. Sama selidba Vam može biti prilika da se riješite svih onih stvari koje Vam više ne trebaju, sve one stvari koje ste čuvali u garaži, podrumu ili na tavanu a da ni sami niste znali zašto ih čuvate prodajte, poklonite ili jednostavno bacite prije selidbe. Organizirajte vrtnu, garažnu prodaju, ili prodaju oglasite ih u besplatnim oglasnicima. Korist od takvog poteza je dvosturka, količina stvari koje trebate preseliti je umanjena za prodane, donirane ili odbačene stvari te time i jeftinija a nešto novaca potrebnog za selidbu možete zaraditi samom prodajom stvari koje Vam više ne trebaju.

Razmislite o količini i rasporedu prostora koji Vam je na raspolaganju na Vašoj novoj adresi. Pokušajte zamisliti raspored namještaja u novom domu, napravite i skice ako je potrebno. Lakše ćete se snaći i Vi i tvrtka koju angažirate.

Klamerice. Klamerice su jedna od klasičnih opasnosti koja vreba tokom selidbe, te male metalne klamerice ako se prihvate na donji rub kartonske kutije u koju slažete stvari mogu izgrebati sav parket kako u Vašem starom tako i u novom domu. Uklonite sve suvišne klamerice, kutije radije zatvarajte samoljepljivim trakama.

Ukoliko sami pakirate stvari kupite jako puno samoljepljive vrpce, odlične su za pojačavanje i osiguravanje izdržljivosti kutija. Kutija zalijepljena samoljepljivom trakom onemogućiti će otvaranje kutija tokom transporta a jako jednostavno ih je kasnije otvoriti sa nožićem, skalpelom ili bilo kojim oštrim predmetom. Kako bi si u pakiranju svojih stvari maksimalno olakšali, kupite i držač (pištolj) za samoljepljive trake. Držač trake znatno ubrzava i olakšava pakiranje.

Ukoliko među svojim stvarima selite i predmete poput koncertnih klavira ili velikih ormara koji moraju izaći iz kuće kroz prozor (jer su preveliki za vrata) obavezno se prije selidbe konzultirajte sa odgovornima iz tvrtke koju ste angažirali za selidbu. Prijevoz glomaznih stvari traži dodatnu opremu i ljude, pa je najbolje dobro se pripremiti.

Pripremite i osigurajte parkirališno ili drugo mjesto gdje će stati kamion, što je mjesto parkiranja vozila udaljenije radnici će morati stvari nositi na većoj udaljenosti, a što je ta udaljenost veća to je i vaša selidba duža te time u pravilu i skuplja.

Ako sami organizirate selidbu a od tvrtke ste samo unajmili kamion sa vozačem tada pripremite i ostalu opremu koja je nužna za što brži transport između kamiona i Vašeg stana. Od pomoći Vam mogu biti velika kolica kao iz supermarketa, ali i razne rudle. Osim što će Vam ubrzati selidbu takvi alati će Vas vjerojatno spasiti i od ozljeda poput istegnutih leđa, rasparanih hlača ili nagaženog prsta.

Iako Vam se čini da nema veze sa samom selidbom svakako "Naučite što prije Vašu djecu njihovoj novoj adresi i broju telefona"

Ne laštite uljima ili voskom drveni namještaj par tjedana prije selidbe. Takva sredstva na par tjedana omekšavaju drvo i čine ga pogodnijim za oštećenja tokom transporta.

Ako svoj TV isključite dan prije selidbe njegova će se temperatura spustiti na razinu sobne a ako ga isključite neposredno prije selidbe zadržati će toplinu veću od okoline - što ga može oštetiti. Uvijek elektroničke uređaje poput TVa, DVDa, HiFi sustava isključite dan ranije kako bi im se temperatura prilagodila selidbi.

Ukoliko u Vašem domu postoje sustavi elektronskog nadzora, centralnog grijanja... napišite na papir instrukcije oko rada i lozinki sustava. Sa temeljnim principima rada takvih sustava bi trebala biti upoznata barem jedna osoba (voditelj selidbe) iz angažirane tvrtke. Ako sustav ima svoja pisana uputstva ili brošure ostavite ih na vidljivom mjestu.

Ako Vaš novi dom ima alarmni sustav svakako doznajte šifru prije selidbe.

Odrađenom pripremom za selidbu osigurajte si ugodnu noć odmora prije selidbe, nikako ne ostavljajte stvari za zadnji trenutak jer Vam može prouzročiti i nesanicu i glavobolju.


Dodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak