Home RSS
Real Estate
Cars

Krediti poskupljuju, cijene stanova padaju

T-Portal
Krediti poskupljuju, cijene stanova padaju


Jeftini stambeni krediti omogućili su u proteklih nekoliko godina velikom broju hrvatskih građana kupnju stana unatoč stalnom rastu cijena nekretnina. Međutim, na pomolu su novi trendovi – poskupljenje stambenih kredita i stagnacija i pad cijena nekretnina. Na prvi pogled ništa se značajno neće promijeniti. Skuplji krediti kompenzirat će se nižom cijenom nekretnina. Međutim, to vrijedi samo za nove kupce, dok bi svi oni koji su kupovali stanove po visokim cijenama mogli pretrpjeti dvostruku gubitak. S jedne strane, već im je porasla rata kredita, a uskoro bi im se mogla smanjiti vrijednost nekretnine. Kako će se to odraziti na naplatu kredita, tek ćemo vidjeti. Zasad promjene trendova nisu drastične.

Gotovo sve banke su, pod utjecajem rasta kamatnih stopa na svjetskom financijskom tržištu, podigle kamatne stope na stambene kredite. Najveće poskupljenje pretrpjeli su masovno prihvaćeni krediti vezani uz švicarski franak. Donedavno najpovoljniji krediti brzo su izgubili popularnost, a zamjena im je nađena u kunskim kreditima. Neke banke su čak ukinule 'švicarce' i zamijenile ih kreditima u kunama.

Dok kreditne rate neumitno rastu, tračak nade za potencijalne kupce daje kretanje cijena nekretnina. Nakon višegodišnjeg skokovitog rasta cijena, u ovoj godini došlo je do stagnacije, a već se nazire i moguća korekcija. Na to upućuje osjetan pad prodaje stanova i iskustva agencija koja pokazuju da se tražene cijene sve teže ostvaruju u prodaji.

Trenutačno najpovoljnije kamate za kunske kredite ima PBZ, za kredite vezane uz euro OTP banka i PBZ, a za kredite vezane uz švicarski franak Raiffeisen banka
Ponuda stambenih kredita hrvatskih banaka prilično je izjednačena. Sve banke omogućuju fleksibilne uvjete vraćanja kredita (grace period, krediti s ostatkom vrijednosti i sl), veliki izbor kombinacija instrumenata osiguranja (modeli sa i bez jamaca i depozita) te dugačke rokovi otplate (do 35 godina). Svaka banka ima više varijanti kredita ovisno o valuti, statusu i dobi zajmotražitelja te instrumentima osiguranja. Kamatne stope obično su najpovoljnije za stalne klijente banke u dobi do 40 godina.

Pogledajte glavne adute iz šarolike ponude stambenih kredita sedam najvećih hrvatskih banaka.

Erste banka nudi tri modela stambenih kredita uz nominalne kamatne stope od 5,05 posto (EKS 5,48 posto) za kredite vezane uz švicarski franak, odnosno 6,15 posto (EKS 6,70 posto) za kunske kredite i kredite vezane uz euro. Krediti s najpovoljnijom kamatnom stopom odobravaju se klijentima banke s čvrstim instrumentima osiguranja: hipotekom 1:1, garantnim pologom od pet posto te jamcima ili policom osiguranja života. Za klijente sa slabijom kreditnom sposobnošću nude se krediti s ostatkom vrijednosti kod kojih se kroz mjesečne rate otplaćuju 60 do 80 posto odobrenog kredita, a plaćanje preostalih 20 do 40 posto kredita odgođeno je za kraj razdoblja otplate.

Kod izbora kredita treba uzeti u obzir sve odrednice kreditnog aranžmana

Hypo-Alpe Adria Bank najpovoljnije uvjete nudi mladima do 40 godina sa statusom klijenta. Oni mogu birati između stambenog kredita vezanog u 'švicarcima' po kamatnoj stopi od 5,00 posto (EKS 5,70 posto) i stambenog kredita u euru po kamatnoj stopi od 6,60 posto (EKS 7,62 posto). U širokoj ponudi stambenih kredita HAAB-a nalaze se krediti vezani uz ulaganje u otvorene investicijske fondove, a novost su krediti uz referentnu kamatnu stopu LIBOR, odnosno EURIBOR. Ovi krediti vezani su uz švicarski franak ili euro, a kamatna stopa formira se na temelju šestomjesečne referentne kamatne stope na tržištu novca uvećane za ugovorenu maržu.

Banka OTP je umjesto stambenih kredita u 'švicarcima' uvela kunske stambene kredite. Kamatna stopa na kunske i euro kredite izjednačena je te za mlade do 40 godina iznosi 5,49 posto (EKS 5,63 odnosno 5,72 posto), dok za ostale klijente iznosi 5,99 posto. U redovnoj ponudi nalaze se i dvije varijante kredita vezanih uz američki dolar. Prva predviđa depozit od 10 posto i kamatnu stopu od 5,39 posto (EKS 5,63 posto), a druga je bez depozita uz kamatnu stopu od 5,89 posto (EKS 6,09 posto).

Privredna banka Zagreb prva je uvela stambene kredite u kunama, a nedavno je krenula s akcijom zamjene kredita u 'švicarcima' kunskim kreditima ponudivši pritom izrazito atraktivnu kamatnu stopu od 4,78 posto (EKS 4,93 posto). Istovremeno kamatna stopa na 'švicarce' znatno je porasla i iznosi 5,15 posto (EKS 5,35 posto) za mlade odnosno 5,55 posto (EKS 5,75 posto) za ostale klijente. U redovnoj ponudi su i krediti vezani uz euro.

Stambeni krediti sudjeluju s gotovo 40 posto u strukturi kredita stanovništvu. Na kraju kolovoza 2007., stambeni krediti iznosili su 42,8 milijardi kuna, a u odnosu na kolovoz prošle godine porasli su za 9,1 milijardu kuna
Raiffeisen Bank još nije korigirala kamatne stope na kredite u švicarcima, tako da trenutačno ima uvjerljivo najpovoljnije uvjete (kamatna stopa od 3,95 za mlade odnosno 4,95 posto za ostale klijente) za tu vrstu kredita. U ponudi FLEXI i dalje su krediti uz valutnu klauzulu u euru i dolaru, a novost su kunski krediti uz kamatnu stopu od 5,75 posto. Osim standardne anuitetske otplate, klijentima je omogućena i flexi anuitetna otplata te obročna otplata.

Societe Generale - Splitska banka nudi kredite s valutnom klauzulom u eurima i švicarskim francima. Za stalne klijente krediti u 'švicarcima' nose kamatnu stopu od 5,20 posto (EKS 5,45 posto), a krediti uz euro 6,20 posto (EKS 6,58 posto). Uz standardne načine otplate, banka nudi i model otplate s ostatkom vrijednosti '50:50'. Glavne značajke ovog modela su te da se dio kredita od najmanje 50 posto iznosa tijekom cijelog otplatnog razdoblja otplaćuje anuitetski (glavnica + kamata), a na dio kredita do najviše 50 posto iznosa kredita tijekom cijelog otplatnog razdoblja otplaćuje se samo kamata, a ostatak glavnog duga dospijeva po završetku otplatnog roka.

Zagrebačka banka nedavno je promijenila kreditne uvjete. U sklopu svog kreditnog programa 'Dom po mom' podignula je kamatne stope na kredite u 'švicarcima' (sa 4,50 na 5,15 posto za najpovoljniju kategoriju 'Mladi do 40') i uvela kunske kredite uz kamatu od 5,65 posto. Blago je korigirana i kamatna stopa za kredite vezane uz euro (sa 5,9 posto na 6,15 posto). Paket 'Dom po mom' sadrži popuste na niz nebankarskih usluga nužnih za realizaciju kredita i opremanje stambenog prostora, poput nižih cijena usluga procjene i posredovanja, povoljnije premije osiguranja od nezgode te osiguranja imovine i kućanstava i sl.

Ponuda je na stolu, a za pomoć u procjeni najpovoljnije kombinacije pogledajte kako izabrati najpovoljniji kredit .


Dodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak