Home RSS
Real Estate
Cars

KOLIKA JE AGENCIJSKA PROVIZIJA I KO JE PLAĆA?

Real Estate Belgrade
KOLIKA JE AGENCIJSKA PROVIZIJA I KO JE PLAĆA?


Kolika je agencijska provizija i ko je placa? - Na teritoriji Beograda dugi niz godina agencijska provizija iznosi 3%, a za sve nekretnine koje kostaju ispod 25.000 € provizija je 750 € (minimalna provizija). Proviziju placa kupac.2. Koliko iznosi porez i ko ga placa? - Ako je u pitanju kupovina novog stana, placa se PDV koji iznosi 8%, a za ostale stanove "polovne" placa se porez za promet nepokretnosti i on iznosi 5%. Porez placa kupac.

3. Zasto je vazno da je nekretnina (stan, kuca, plac...) uknjizena? - Na uknjizene nekretnine mozete staviti hipotekarne ili zalozne kredite, sto znaci da zeljenu nekretninu mozete kupiti na kredit preko banke ili firme. Neuknjizeni stanovi time ne gube vrednost, niti ih treba izbegavati, jer je sam zakonodavac odredio da nema razlike između uknjizenih i neuknjizenih nepokretnosti, a vlasnistvo se dokazuje overom kupoprodajnog ugovora u sudu, ili nekim drugim pravosnaznim resenjem. Ipak, prodavci cije su nekretnine uknjizene dodaju na ceni, samim tim sto za nihovu nekretninu ima vise potencijalnih kupaca (kes kupci i kupci iz kredita) pa savetujemo svim prodavcima da uknjize svoju nekretninu ako je to moguce.

4. Kako da uknjizim svoj stan?
- Da bi se neka nekretnina upisala u zemljisne knjige kod nadleznog suda i katastar nepokretnosti potrebno je da budu ispunjeni odredjeni uslovi:
- Sam objekat koji se nalazi na odredjenom zemljistu mora da bude ucrtan i uknjizen, a za koji treba da postoji pravnosnazna gradjevinska dozvola i upotrebna dozvola na ime fizickog ili pravnog lica koji je gradio predmetni objekat.
- Stan koji se nalazi u predmetnom objektu moze se uknjiziti samo ako je objekat uknjizen.

5. Koliko vredi moj stan/kuca/plac/poslovni prostor? - Visoka pocetna cena!
Postavljanje previsoke pocetne cene može da bude jednako lose kao i postavljanje preniske cene. Ako je pocetna cena previsoka Vas oglas nece primetiti onaj deo kupaca koji inace traze nekretninu u opsegu u kojem bi Vaša trebala da bude. Pogresno je misljenje da cete uvek biti u mogucnosti da prihvatite nizu ponudu, jer postoji sansa da tu ponudu nikada ni ne dobijete, iz prostog razloga sto su kupci koji bi inace bili zainteresovani za Vasu nekretninu, odbijeni visokom cenom i ni ne razmatraju je ozbiljno. Posle izvesnog vremena bez ponuda spusticete cenu, ali ste tada vec propustili sansu da svoju nekretninu ponudite ozbiljnim kupcima. Pocetnu cenu je još teze odrediti u situcijama naglih promena na trzistu. Kljucno je da ste svesni svoje pozicije i kretanja na trzistu i pri odredjivanju pocetne cene i tokom pregovora. Posao je profesionalaca, Agenata za promet nekretninama da uvek znaju trzisne trendove i zato je njihova ekspertiza i pomoc u procesu kupovine i prodaje dragocena.

6. Kako da prodam svoju nekretninu brzo i efikasno? - Jednostavno idite na stranu potraznja nekretnina, ili na dodaj oglas, prosledite nam informacije o Vasem stanu, kuci, placu ili poslovnom prostoru, i u vrlo kratkom roku ce se naci na nasem sajtu a zatim cete da dobijate direktne ponude.

7. Kako da kupim stan, kucu, plac... brzo i efikasno? - Prvo pogledajte stranu ponuda nekretnina, pogledajte slike, skice i ostale informacije za svaku nekretninu, a ako niste pronasli ono sto ste zamislili, idite na stranu dodaj oglas.

8. Kako se vrsi isplata kupoprodajne cene? - Isplata kupoprodajne cene vrsi se transferom novca sa racuna kupca na racun prodavca u banci, a sve u skladu sa Zakonom o deviznom poslovanju. Ovaj Zakon propisuje da se sve isplate, koje prelaze iznos od 600.000,00 dinara ili u deviznoj protiv vrednosti, moraju vrsiti preko banke. Odabir banke je stvar dogovora između prodavca i kupca. Prodavci nemaju razloga za bilo kakav strah, jer novac mogu podici momentalno, banka vrsi proveru ispravnosti novca i daje garanciju za njegovu ispravnost. Ceo proces transfera sa otvaranjem deviznih raucna traje oko 30 minuta.

9. Prenos prava koriscenja telefona, struje i infostana? - Kada postanete vlasnik nekretnine na osnovu Ugovora o kuporodaji jako je bitno da prenesete sve na svoje ime, a to podrazumeva da sve sto je vezano za Vasu nekretninu treba da glasi na Vase ime i prezime.

Pre svega prenosite pravo koriscenja telefona zajednickim i istovremenim odlaskom kupca i prodavca u nadlezni korisnicki servis TELEKOMA A.D., gde vi kao kupac i sadasnji vlasnik podnosite zahtev za promenu korisnika PTT prikljucka, a prodavac zahtev za odjavu i preseljenje istog na njegovu novu adresu. Sa sobom nosite fotokopiju ugovora o kupoprodaji i licne karte. Prenos prava koriscenja EDB brojila vrsite na osnovu fotokopije ugovora o kuporodaji i zadnjom uplatnicom kao dokazom da je elektricna energija placena u nadleznoj elektrodistibuciji. Prenos prava infostana, odnosno komunalija vrsite odlaskom u nadleznu filijalu Javnog preduzeca za stambene usluge, na osnovu fotokopije ugovora o kuporodaji.

10. Da li strani drzavljani mogu da kupe nepokretnost u SCG? - Strani državljani mogu da kupe nepokretnost u SCG po principu reciprociteta njihove zemlje sa SCG. U vezi sa ovim pravnim pitanjem, u slučaju da ne postoji reciprocitet, mora se tražiti saglasnost Ministarstva pravde. Proces dobijanja saglasnosti traje oko 30 dana. Reciprocitet postoji skoro sa svim zemljama evropske zajednice, Amerikom, Kanadom, Australijom, Kinom, Rusijom, i još 30-tak zemalja. Strani drzavljani koji nisu prijavljeni u zemlji da rade, ne mogu da podignu stambeni kredit u SCG.
 Dodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak