Home RSS
Real Estate
Cars

Poskupjele kamate na stambene kredite

Katarina Dimitrijević Hrnjkaš Vjesnik
Poskupjele kamate na stambene kredite


23. listopada 2007. - Početkom listopada je Zagrebačka banka povećala kamatne stope na oročenu štednju te kredite građana, a najveći udar povećanja osjetili su dužnici po stambenim kreditima jer upravo oni imaju najveće mjesečne rate kredita, i to na najdulje razdoblje.Kamatna stopa za stambene kredite u kunama povećala se za 0,15 postotnih bodova, za kredite vezane uz eure za 0,25 postotnih bodova, dok se kamata na kredite u švicarskim francima povećala za 0,65 postotnih bodova. Kako stoji u priopćenju Zagrebačke banke, ta banka »već dvije godine odgađa reakciju na snažan rast referentnih stopa na novčanim tržištima koje i dalje signaliziraju nastavak rasta«. Promatrajući referentne kamatne stope od zadnje promjene kamatnih stopa na stambene kredite u lipnju 2005. do danas, vidljivo je da je referentna kamatna stopa za euro porasla za 120 posto, dok je referentna kamatna stopa za švicarski franak porasla za 265 posto.

To znači da će oni sa stambenim kreditom od 50.000 eura s rokom otplate na 20 godina ubuduće plaćati mjesečne rate uvećane za 150 kuna ako je kredit vezan uz švicarski franak, 85 kuna ako je vezan uz eure te 58 kuna za kunske kredite. Kao utjehu, Zagrebačka banka je plasirala novi kunski kredit za mlađe od 40 godina s promotivnom fiksnom kamatnom stopom od 5,25 posto godišnje te kredit vezan uz eure s kamatnom stopom od 5,50 posto godišnje koja se neće mijenjati do 30. lipnja 2008. Nakon toga stope će se korigirati ovisno o stanju na tržištu.

Privredna banka je još u kolovozu povećala kamatne stope, i to jedan postotni bod za stambene kredite vezane uz švicarski franak (s 4,75 posto na 5,75 posto), dok su kamate vezane uz eure i kune ostale iste. Erste baka također je povećala kamatne stope na novoodobrene stambene kredite vezane uz švicarski franak, i to između 0,16 i 0,55 postotnih bodova, tako da se nove kamatne stope kreću od 5,05 do 5,55 posto. Banka najavljuje da će povećati i kamatne stope za stare stambene i adaptacijske kredite, i to za 0,55 postotnih bodova, ali tek 1. siječnja 2008.

No, treba napomenuti da su, unatoč najavljenom povišenju kamata na stare kredite, svi oni koji su se zadužili 2004. godine, kada je banka uvela kredite vezane uz švicarski franak, do sada plaćali manje anuitete nego u početku podizanja kredita. U svom priopćenju, Banka je navela primjer da je anuitet kredita potpisanog u prosincu 2004. na 120.000 švicarskih franaka i rok otplate 20 godina s kamatnom stopom od 4,99 iznosio 3910 kuna, da bi se 30. rujna 2007. anuitet smanjio na 3467 kuna. Danas je taj anuitet manji za 315 kuna. Kao razlog tog smanjenja Banka navodi pad tečaja švicarskog franka od 2004. do danas. Raiffeisenbank Austria je jedna od rijetkih koja nije mijenjala kamatne stope na stambene kredite.
Dodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak