Home RSS
Real Estate
Cars

Muke sa zakupcima poslovnog prostora

M.Mrdjen Novosti
Muke sa zakupcima poslovnog prostora


DIREKTORI svih opštinskih preduzeća koja upravljaju poslovnim prostorom u Beogradu u četvrtak su se prvi put okupili ne bi li zajedničkim snagama rešili probleme koje imaju sa nesavesnim zakupcima, ali i komunalnim preduzećima, koja ih često i sudski terete za sva dugovanja koja naprave bivši zakupci. Iako su ove firme produžena ruka države, jer prevashodno služe da ubiraju pare od zakupa republičke imovine i tako pune državnu kasu, "poslovni prostori" najveće probleme upravo imaju sa gradskim i republičkim preduzećima.Čelnici ovih preduzeća smatraju da je suludo da se javni prihodi od zakupnine troše na plaćanja zaostalih računa biznismena, što je i protivzakonito, jer se se sredstva od izdavanja poslovnog prostora moraju namenski trošiti.

Prema rečima Dragana Lukića, direktora JP "Poslovni prostor Zvezdara", koje je i organizovalo skup, ugovori o zakupu uglavnom su iste sadržine i obavezuju budućeg zakupca da redovno izmiruje svoje obaveze i da u roku od 15 dana zaključi ugovore sa javnim preduzećima, kao što su JP "Gradska čistoća", JP "Vodovod i kanalizacija", "Elektrodistribucija...

- Ipak, čak i kada se brojila i vodomeri vode na zakupce, u slučaju dugovanja komunalci ne terete njih, već naše preduzeće, jer se mi vodimo kao korisnici - objašnjava Lukić.

Opštinarima jedino ostaje da se sudski obračunavaju sa nesavesnim platišama, a parnice često traju i godinama. Problem postaje gotovo nerešiv, kada zakupac osim što ne plaća račune i kiriju odbija da se iseli iz lokala dok traje suđenje.

Posle privatizacije veliki firmi kao što su NIS, Elektroprivreda Srbije, Telekom... na red će doći i javna preduzeća na lokalnom nivou. Obzirom na značaj delatnosti koje obavljaju javna preduzeća, opštine će morati da se izbore da bar 51 odsto ostane u njihovom vlasništvu, a da ostatak akcija bude u rukama zaposlenih ili da pronađu strateškog partnera.
RESTITUCIJA

POSLOVNI prostori kojima upravljaju javna preduzeća su mahom nacionalizovani, a zahteve za povraćaj imovine podneli su svi stari vlasnici. Usvajanjem zahteva za denacionalizaciju i vraćanjem prostora starim vlasnicima, ova javna preduzeća više neće imati svrhu postojanja. Takođe je zanimljivo i na koji način će se tada puniti opštinski budžeti, jer je poznato da centralne opštine kao što su Stari grad, Vračar i Zvezdara "žive" isključivo od zakupa. S druge strane, Rakovica se u nedostatku poslovnog prostora već preorjentisala na tržište i pronašla druge delatnosti pomoću kojih "puni" budžet.

BROJKE

253.784 KVADRATA ukupna površina prostora koju izdaje Grad

47.7 HILJADA kvadrata prostora Grad ima u ekstra zoni

800.90 DINARA staje zakup lokala u ekstra zoni po kvadratu

1.5 GODINA traje sudski spor za iselenje zakupca koji ne plaća


SPOROST

NA sporo rešavanje problema utiče i neažurnost Direkcije za imovinu, jer je ova ustanova jedina ovlašćena da izdaje saglasnosti na nove odluke o zakupu, kao i na ugovore o otkazima. Na ove papire, koji su neophodni za okončanje sudskih sporova, opštinska preduzeća čekaju i više od godinu dana.
 


Dodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak