Home RSS
Real Estate
Cars

Jagma za lokalima u Srbiji, posebno u Beogradu

Večernje novosti
Jagma za lokalima u Srbiji, posebno u Beogradu


POSLOVNI prostor na ekskluzivnim lokacijama u Srbiji nikada nije bio traženiji. Agenti tvrde da tržište nekretnina nikada nije bolje radilo u smislu potražnje i cena nekretnina. Ali, u ponudi nikada nije bilo manje kvalitetnog poslovnog prostora. Za svaki kvadrat bori se bar pet zakupaca. Najveći promet svakako je u Beogradu. Najtraženiji su lokali.Milan Pavlović iz agencije za nekretnine "Ambasador M" kaže da njih u ponudi skoro i nema.
- Sve velike kompanije, koje prodaju brendiranu robu konstantno traže lokale i zato su oni razgrabljeni - objašnjava Pavlović. - Dovoljno je reći da je cena mesečnog zakupa kvadrata u Požeškoj, na Banovom brdu, 50 evra. U Bulevaru revolucije se kreće od 50 do 70 evra, a u šoping centrima u Novom Beogradu je oko 50 evra. U Knez Mihailovoj kvadrat mesečno košta minimum 100 evra, a često je cena znatno veća, jer se uvek za njega nadmeće nekoliko klijenata. Na periferiji cene su niže, ali tamo nema ni potražnje za lokalima.
Što se tiče potražnje kancelarijskog prostora, Pavlović kaže da ona nije tako velika kao pre tri godine. Ovi kvalitetni kvadrati kreću se od 15 do 25 evra mesečno.
U Beogradu poslovni prostor može da se iznajmi i znatno jeftinije. To su oni kvadrati koje izdaje Skupština grada u Beograđanki, Domu omladine, u zgradi na Terazijama 3, Mekenzijevoj 31, Topličinom vencu 12... Grad je korisnik 253.784 kvadrata, kojima upravlja Agencija za poslovni prostor. Oni su podeljeni u četiri zone, pa tako kancelarijski prostor po kvadratu košta od 198 dinara u trećoj do 563 dinara u ekstra zoni. Lokali su od 400 do 800 dinara, a magacini od 239 do 800 dinara.
Što se tiče prodaje, Milan Pavlović kaže da lokale skoro niko ne prodaje. Ako se to i desi onda je cena ogromna. Jedan od primera je lokal kod Palate Albanija čijih je 86 kvadrata otišlo za milion i po evra, što je 17.440 evra po kvadratu.
Zakup atraktivnog lokala, od oko pedesetak kvadratnih metara u pešačkoj zoni, u strogom centru Novog Sada, u Dunavskoj ili Zmaj Jovinoj ulici, može da košta i 2.500 evra. Ako se, međutim, kupuje lokal na ovoj lokaciji, što se, kako ističu u novosadskim agencijama za promet nekretnina, retko dešava, cena kvadrata dostiže i deset hiljada evra.
Po atraktivnosti, navodi Dragan Grbić, vlasnik agencije "Lider nekretnine", odmah iza pešačke zone su Bulevar oslobođenja, Jevrejska ulica, kao i lokacije u elitnom kvartu oko Izvršnog veća Vojvodine.
- Cene lokala u ovim delovima grada po kvadratu se kreću od četiri do pet hiljada evra - navodi Grbić. - U "bočnim" ulicama, lokali mogu da se nađu i za cene koje su znatno manje i kreću se od 1.800 pa do tri hiljade evra.
Grbić dodaje da su najjeftiniji lokali, već po tradiciji, oni u Novom Naselju, kao i na Novoj i Staroj Detelinari.
Najatraktivniji poslovni prostor u Nišu nalazi se ispod zemlje. Na prostoru ispod Trga kralja Milana i Obrenovićeve ulice nalazi se nekoliko hiljada kvadratnih metara lokala za koje vlada izuzetno veliko interesovanje. Kvadratni metar zakupa tih lokala košta od 1.200 do 1.400 evra, dok oni koji ovde kupuju lokale plaćaju od 5.000 do 6.000 evra.
Nešto jefitiniji su lokali u Tržnom centru "Kalča", gde se u centralnom delu za zakup plaća od 500 do 700 evra, a za kupovinu od dve do tri hiljade evra. Zanimljivo je da samo nekoliko stotina metara dalje, ali takođe u centru Niša, u Poslovnom tržnom centru "Ambasador" kvadrat lokala za iznajmljivanje košta od svega 100 do 250 evra, a da za kupovinu treba izdvojiti 1.500 evra po kvadratu.


OSAM EVRA U SUBOTICI
CENA zakupa poslovnog prostora u centru Subotice iznosi sedam do osam evra po kvadratu. Tako se, na primer, u ovom gradu može naći poslovni prostor od 40 kvadrata po ceni od 200 evra. Prostor u vlasništvu opštine trenutno iznosi pet evra, jer je velika ponuda, a mala potražnja. Poslovnog prostora čiji je vlasnik lokalna samouprava, ima još slobodnog. Poslovni prostor se u centru prodaje za 1.200 evra po kvadratu u novogradnji, dok je cena niža u starogradnji i kreće se od 600 do 800 evra po kvadratu, zavisno od lokacije.


DIREKTAN IZLAZ
CENE zakupa lokala u centru Kragujevca kreću se od 300 do 600 evra, u zavisnosti od kvadrature, lokacije, opremljenosti prostora, koji se izdaje. Van ovog područja cene su niže za 30 do 50 odsto.
Kvadrat poslovnog prostora u novogradnji, u centru grada, prodaje se po ceni od dve do tri hiljade evra, najskuplji su oni koji direktno "izlaze" na prometne ulice. Neznatno je niža cena prostora u starijim zgradama, dok se na periferiji kvadrat može pazariti i za hiljadu i po evra.MAGACINI
U BEOGRADU je nestašica i magacinskog prostora. Njegov mesečni zakup po kvadratu se kreće od pet do deset evra u zavisnosti od lokacije. Magacini se najviše traže pored autoputa i ka aerodromu, ali i pored većih raskrsnica. Međutim, u poslednje vreme firme više kupuju zemljište i podižu montažno skladište, jer im je to jeftinije nego da ga iznajmljuju.


Dodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak