Home RSS
Real Estate
Cars

Provere pri kupovini stana (tekst i video)

B92
Provere pri kupovini stana (tekst i video)


Pri kupovini stana obavezno treba proveriti da li vlasnik ili investitor imaju sva potrebna dokumenta. Međutim, ako investitor i dobije potrebne dozvole za početak izgradnje, ni to nije garancija da ćete se na kraju i useliti u svoj stan. Zato, pored provere dokumentacije, agencije za nekretnine savetuju i proveru po principu “od vrata do vrata“. 

Sve novine pune su oglasa u kojima se prodaju stanovi u raznim fazama izgradnje.

Građani uglavnom ne znaju da svaki investitor prvo mora da dobije građevinsku dozvolu, zatim da plati naknadu za građevinsko zemljište, a nakon toga da dobije prijavu radova od odgovarajuće institucije, u zavisnosti od površine planiranog objekta.

Tek tada može da počne da gradi. Međutim, ovi papiri nisu nikakva nikakva garancija da će stan biti i završen, smatra Aleksandra Kon iz agencije „Alka.

“Ako ste kupili od fizičkog lica stan, ako je fizičko lice zidalo pa nista ne uradi, a vi ste mu dali puno para, pa ga vi tužite - to naše nesrećno tužiću te, tužiću te, stalno se time jadni mi branimo - a to je na dugom stapu i nikad kraja. Pa šta ćemo ako to fizičko lice nema ništa na svoje ime, a dešava se. Ili kažemo - a mi smo to kupili od firme, pa tužiću ga, tužiću ga - na kraju se ispostavi da ta firma nema ništa. Jako mnogo ljudi u ovom gradu je ostalo bez stana", objašnjava ona.

Ukoliko je kupac prevaren, uglavnom ne može mnogo toga da učini.

Aleksandra Kon kaže da se dešava da investitor, bilo fizičko ili pravno lice, često nema nikakvu imovinu kojom bi mogao da garantuje završetak radova.

Zbog toga i tužbe retko urode plodom.

Međutim, Alensandra Kon kaže da bi građani sami morali da se zaštite od potencijalnih prevara.

“Teško će se desiti da vi nađete investitora koji danas prvu kuću zida. Dakle treba pitati investitora šta je do sada sazidao. Kada čujete šta je sazidao, odete u tu zgradu i na bilo koji interfon pozvonite i pitate vlasnika stana da li ste imali problema i da li bi ste mi preporučili da uzmem stan god gospodina X-Y“, poručuje ona.

Pre nego što kupe stan građani mogu da odu u Direkciju za građevinsko zemljište u Njegoševoj ulici gde mogu dobiti podatke o tome da li je određeni investitor platio naknadu za građevinsko zemljište, kao jedan od prvih koraka u početku izgradnje

“Građani praktično mogu da iskoriste ovu mogućnost u Direkciji da se informišu da li je investitor bonitetan, da li određeni investitor, na određenoj lokaciji ispunjava svoje zakonom propisane obaveze i na taj način ovo je jedna od potvrda građanima da je određeni investitor kredibilan u pogledu zaključenja ugovora o eventualnoj kupovini nekretnine“, kaže Nenad Bajić iz Direkcije.

Ukoliko određeni investitor ne ispuni svoje obaveze, taj novac biće prinudno naplaćen, na osnovu menica, bankarskih garancija ili ugovornih ovlašćenja, nakon čega se pokreću i tužbe kod nadležnih sudova.

Međutim, ni to nije garancija da će sve biti u redu, jer se dešava da investitori nemaju nikakvu imovinu koja bi mogla biti zalog.

Zbog toga, Aleksandra Kon predlaže da država dodatno zaštiti građane i predlaže dodatne garancije investitora da će započeti objekti biti završeni ili da se ne dozvoli prodaju stanova do tehničkog prijema objekta.


Dodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak