Home RSS
Real Estate
Cars

U Budvi prodato nekretnina za 350 miliona €

Biznis
Stranci su kvadrat kuća i stanova nadomak Svetog Stefana i Miločera plaćali i po deset hiljada evra

Stranci su kvadrat kuća i stanova nadomak Svetog Stefana i Miločera plaćali i po deset hiljada evra


U Budvi je od početka ove godine prodato nekretnina u vrednosti 350 miliona evra, čime je ovaj primorski grad i dalje zadržao lidersku poziciju u Crnoj Gori
 

Iako je kupoprodajna groznica u Budvi, metropoli crnogorskog turizma, poslednjih meseci doživela zatišje, a lokalnim agentima posao sveden na minimum, zvanični podaci o naplati poreza na promet nepokretnosti pokazuju da je Budva i dalje popularna, jer je samo za prvih sedam meseci prodato nekretnina u vrednosti od 350 miliona evra. Time je, kako je „Vijestima" rečeno u opštini, skoro premašen plan za ovu godinu.

Imajući u vidu da tek sledi jesen i moguće zahuktavanje tržišta nekretnina, prema očekivanjima opštinara, do kraja godine na području Budvanske rivijere biće prodato nekretnina u ukupnoj vrednosti od oko pola milijarde evra. Time će biti dostignut rekord od prošle godine, za koji su mnogi poznavaoci prilika smatrali da se više neće ponoviti.

Velika naplata poreza

Sekretar za privredu i finansije Mihailo Đurović kazao je za „Vijesti" da se do sada u opštinsku kasu na ime poreza na promet nepokretnosti slilo oko 3,5 miliona evra.

- Za ovu godinu je planirano da se na ime tog poreza naplati četiri miliona evra. Taj projektovani iznos sigurno će biti premašen za jedan do 1,5 miliona evra - očekuje Đurović.

Sudeći po opštinskim podacima o stanju u budžetu, euforija oko kupovine nekretnina na Budvanskoj rivijeri još ne ulazi u „završnu fazu". Mada mnogi smatraju da je u Budvi sve već rasprodato, poznavaoci prilika tvrde da su ostale upravo najatraktivnije lokacije i da predstoji živa jesen. U prilog tome govori i podatak da na jesen na useljenje čeka oko 40 novih zgrada sa 2.000 stanova.

Enormna naplata poreza ide u prilog spekulacijama da su prodaju nekretnina na Budvanskoj rivijeri gotovo preuzeli Rusi, koji diktiraju cene, preuzimajući kompletan biznis posredovanja u prodaji kod svojih državljana.

Vlasnik jedne poznate budvanske agencije za nekretnine rekao je za „Vijesti" da ruskom državljaninu nije prodao nekretninu od Nove godine.

Direktor „Miraks Balkana" Vječeslav Lejbman nedavno je uzburkao javnost izjavom da se situacija na tržištu nekretnina pogoršala. Lejbman je mislio na zemljište i upozorio na previsoke cene.

Padaju cene zemljišta

- Predviđam ozbiljnu krizu na tržištu prodaje zemlje u Crnoj Gori u oktobru i novembru. Onima koji bi prodavali zemlju predlažem da u te poslove ulaze sa investitorom, gde bi oni ulagali zemlju, a investitor novac i projekat. Smatram da će cena zemlje da pada i da se neće tako brzo desiti povratak na stare cene - rekao je Lejbman.

On je kazao da postoji velika tražnja na tržištu gotovih nekretnina i preporučio svima koji imaju mogućnosti da grade.

- To govorim iz svog iskustva. Kada je reč o kupovini gotovih nekretnina u Rusiji ima velikog interesovanja. Postoji tražnja od 300.000 do 400.000 kvadratnih metara po ceni od 3,5 do 4.000 evra za kvadrat - rekao je Lejbman.

Tržište nekretnina na Budvanskoj rivijeri zaživelo je dolaskom stranaca, posebno Rusa, pa su za kratko vreme cene uvećane i nekoliko puta. Kvadrat stana u Budvi dostizao je i cenu od 3.500, do sedam hiljada evra za kvadrat u Starom gradu. Posebno su bile atraktivne cene kuća i stanova u elitnim zonama Svetog Stefana i Miločera, gde su stranci plaćali i po deset hiljada evra za kvadrat.

Stalo u Kotoru

Za razliku od Budve, u Kotoru je prodaja nekretnina gotovo zamrla. Mada je prošle godine na kotorskoj rivijeri prodato nekretnina u vrednosti 230 miliona evra, čime je ovaj bokeljski grad zauzeo lidersku poziciju u zalivu, prema podacima lokalne uprave, za prvih šest meseci ove godine zabeležen je znatan pad u prodaji nekretnina, tako da je prometovano svega 48 miliona evra.Dodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak