Home RSS
Real Estate
Cars

Uzimaju 300 evra da odmah uknjiže stan

Blic
Uzimaju 300 evra da odmah uknjiže stan


Na uknjiženje stana u Novom Sadu trenutno se čeka od šest meseci do dve godine. Službenici katastra trenutno tek rešavaju predmete iz avgusta i septembra 2007. godine, a kada će na red stići vlasnici koji ovih dana čekaju u redu, niko ne zna da odgovori. Ali, poznavaoci prilika tvrde da su poznanstvo sa pojedinim advokatima i nekoliko stotina evra sasvim dovoljni da se potvrda u uknjiženju nađe u rukama novog vlasnika za samo dva do sedam dana.

U Službi za katastar Novi Sad kažu da se na upis nepokretnosti, u zavisnosti od dela grada, čeka od šest meseci do dve godine. Najbrže se rešavaju zahtevi iz centra, Banatića i Detelinare. Potvrda o uknjižbi za stanove sa ovih lokacija može da se dobije za „samo“ pola godine. Sasvim je drugačija slika sa ostalim delovima grada: nekretnine na Telepu, Grbavici i Limanima tek su stigli u službu i pitanje je kada će biti obrađeni.
- Kupila sam stan na Limanu, pre tri godine i želela sam da ga uknjižim, kako bih mogla da dam suprugu pravo na doživotno plodouživanje. Prošlog marta podnela sam zahtev i čekala sam do jula. Tada sam, sasvim slučajno, čula od prijateljice koja je kupovala stan, da su joj u agenciji sredili potvrdu za samo 10 dana. Tražila sam da me poveže i kroz 15 dana sam bila uknjižena - priča ekonomista Marijana K. (54).
Sagovornici „Blica“, koji se bave nekretninama, potvrđuju da ogromni redovi i spora administracija u katastru relativno lako mogu da zaobiđu. Gotovo da nema agencije u gradu, kažu, gde ne postoji saradnja sa advokatom specijalizovanim za uknjižbe, te da se zahvaljujući takvim vezama i kanalima, upis obavi za samo nekoliko dana, uz 200 do 300 evra.
- O tome se još samo šapuće, ali je dobro poznato da postoje advokati koji imaju svoje ljude u katastru. Do pre nekoliko meseci nije bio nikakav problem da se izvod izdejstvuje za samo dva dana, a tarifa koju su „veze“ tražile bila je 150 evra. Međutim, u međuvremenu je došlo do promene uprave, a novi šefovi nisu blagonakloni prema ovakvim pokušajima. Zato je sada i vezama u katastru daleko teže da izvedu prekorednu uknjižbu, a smanjen je i broj zahteva koji mogu tako da „obrade“ - priča izvor „Blica“ odlično upućen u ovu tematiku.
Pa, ipak, dovitljive „veze“ i dalje imaju rešenje: postoji interni dogovor u katastru da stanovi koji idu na kredit dobiju prioritet. Dovoljno je samo da se za klijenta pribavi parče papira iz banke koje potvrđuje da je kreditno sposoban i makar nemao nameru nikada da uzme taj kredit, u katastru će se blagonaklono gledati na to što se njegov zahtev rešava preko reda.
Ovakva dovijanja, napominju naši sagovornici važe samo za stanove u već uknjiženim zgradama, odnosno novogradnje čiji je vlasnik sredio sve papire ili stanove u za prenos vlasništva u starim zgradama u kojim je prethodni vlasnik već bio uknjižen. Uknjiženje čitave zgrade zahteva daleko veću birokratsku proceduru, papiri prolaze kroz seriju ruku, i za to je „potrebno biti daleko ozbiljni igrač da bi se išta izvelo“. U katastru su odbili da komentarišu ove navode.


Dodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak