Home RSS
Real Estate
Cars

Divlja gradnja u Beogradu poslednjih godina ponovo je procvetala

Press
Divlja gradnja u Beogradu poslednjih godina ponovo je procvetala


Hiljade Beograđana godinama čekaju useljenje u stanove koje su unapred platili ili na legalizaciju svojih kvadrataDivlja gradnja u Beogradu poslednjih godina ponovo je procvetala, a broj prevarenih kupaca stanova je sve veći. Investitori grade gde stižu - na placevima, zelenim površinama, parkovima i zaštićenim zonama, ali i na zgradama, pa je popularna nadogradnja bacila na muke i one koji su kupili nove stanove i one koji su već živeli u tim zgradama.

LUKIĆ: SUD ĆE PRESEĆI

Ekipa Pressa već nekoliko dana pokušavala je da stupi u kontakt sa Aleksandrom Lukićem, čije sekretarice su obećale da će se javiti. Međutim, to se nije desilo.

Lukić je ranije izjavio da se odaziva na sve pozive suda i da nema podnetih krivičnih prijava protiv njega.

- Nekoliko prijava je podneto 2003. godine, ali je sud doneo oslobađajuću presudu - rekao je Lukić.

On je pozvao sve koji smatraju da su oštećeni da dođu po svoj novac, a da će oni morati da vrate svoj stan njemu. Takođe je dodao da su sporne zgrade u procesu legalizacije i zbog toga se vode kao bespravni objekti. Lukić je izričito rekao da nema „političku pozadinu" i da nikome nije dao „ni pet dinara za dozvole".

Građevinski preduzetnik Aleksandar Lukić, vlasnik firme „Delta legal", jedan je od krivaca za muke hiljade Beograđana koji godinama čekaju ili useljenje u stanove koje su unapred platili ili žele da legalizuju svoje kvadrata. Spornih lokacija na kojima je Lukić gradio ima mnogo, a zasad je njegova bespravna granja najrasprostranjenija u naseljima Konjarnik, Čukarica i Karaburma.

U Sekretarijatu za urbanizam i građevinske poslove, međutim, navode da nisu odgovorni ni za jednu od spornih lokacija, jer Lukić za te projekte nije ni dobio građevinsku dozvolu.

- Firma „Delta legal" poseduje građevinsku dozvolu samo za projekte u Murmanskoj ulici na Zvezdari, i dva bloka u naselju Filmski grad. Zgradama u ulicama Mihaila Teodorovića, Palisadskoj na Čukarici, Partizanskoj i mnogim drugim neće biti odobrena legalizacija jer nemaju potpunu dokumentaciju! Mi dajemo dozvole, a građevinska inspekcija neka odgovori kako su ti objekti opstali - izričit je Nenad Komatina, gradski sekretar za urbanizam.

RUŠIMO KAD MORAMO

Kada je u pitanju bespravna gradnja, građevinska inspekcija je najčešće ruši, ali za to mora da postoji pravosnažna odluka.

- Većina objekata firme „Delta legal" je u postupku legalizacije i u toj fazi ne možemo da rušimo - rekla je Dragana Pešić, načelnik gradske građevinske inspekcije.

Nelegalnom gradnjom „Delta legala" pogođeni su vlasnici stanova u naselju Filmski grad u opštini Čukarica, a u toku je i sudski postupak koji firma „Stankom" vodi protiv Lukića.

- Već dve godine čekamo na useljenje, sad ćemo zbog sudskog postupka između investitora da čekamo još pet godina - ogorčen je Zoran Pavlović, predsednik udruženja „Hiljadu oštećenih", u koje su se građani organizovali.

Čukarička vlast, s druge strane, smatra da nema većih problema sa osporavanim građevinskim preduzetnikom.

- Kod nas je problem manjih razmera nego u drugim opštinama. Lukić je sa građanima pravio ugovore i zgrade su u postupku legalizacije - objašnjava Branko Radaman iz građevinske inspekcije opštine Čukarica.

SPORNE LOKACIJE

n Srnetička
n Patrisa Lumumbe
n Pane Đukića
n Juhorska
n Diljska
n Homoljska
n Filmski grad
n Mihaila Teodorovića
n Palisadska
n Partizanska

Problem sa nelegalnom gradnjom firme „Delta legal" ima i opština Palilula. Predsednik te opštine Danilo Bašić tvrdi da je Lukić u toj opštini veoma „popularan". Ova opština je podnela na desetine krivičnih prijava, naročito zbog takozvanih Ruskih paviljona na Karaburmi. Na paviljonima, koji imaju po četiri stana, Lukić je nadogradio čak 35 stanova u svakoj zgradi! Kako teren nije pogodan i ne može da izdrži težinu, paviljoni tonu.

Srnetička, Patrisa Lumumbe, Pane Đukića, Juhorska, Diljska i Homoljska ulica su samo neke na Karaburmi koje „krasi" divlja gradnja. Srušeno je oko 2.000 kvadrata za koje Lukić nije imao dozvolu.Dodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak