Home RSS
Real Estate
Cars

U Monaku kvadrat od 190.000 dolara

Blic
U Monaku kvadrat od 190.000 dolara


U najnovijem izveštaju onlajn informativnog bankarskog sajta „Bilten bogatstva“ (Wealth Bulletin) koji pripada finansijskom servisu „Dau Džons“, objavljen je spisak 10 najskupljih ulica na svetu. Ukoliko želite da stanujete u najboljim stanovima u tim ulicama, morate da budete milijarder.Uzmimo, na primer, Aveniju princeze Grejs u Monaku, koja je zvanično proglašena za najskuplju ulicu na planeti. Trenutno se u toj aveniji prodaje prilično skroman četvorosobni stan za 41 milion dolara, što znači da je cena kvadrata neverovatnih 190.000 dolara. Za te pare dobijate pogled na Sredozemno more, ali ne mnogo više od toga. Jer, stan se nalazi u zgradi koja nije preterano luskuzna, niti moderna. Ali zato imate priliku da viđate svetski džet-set, recimo, bogate naftaše s Bliskog istoka, ruske milijadere i, naravno, glamuroznu kraljevsku porodicu Monaka.

Na drugom mestu se nalazi Severn roud u Hongkongu, gde se najbolji stanovi sa pogledom na panoramu grada prodaju za 120.000 dolara po kvadratu. Ulica se nalazi na brdu Pik (552 m nadmorske visine) i iz nje se pruža jedan od najspektakularnijih pogleda na svetu: šuma nebodera sve do hongkonške luke.
Peta avenija u Njujorku našla se na trećem mestu, pošto je cena kvadrata u ovoj aveniji oko 80.000 dolara. Ona se proteže od Trga Vašington sve do Harlema, ali se samo stanovi na Istočnoj strani prodaju po astronomskim cenama. Tako je, recimo, čuveni novinski magnat Rupert Merdok kupio ovde stan za 44 miliona dolara 2005. godine.
Četvrto mesto je pripalo Kensington palas gardensu u Londonu, a ona se često naziva „ulicom milijardera“. Nije ni čudo kada se ima u vidu da se kvadrat kupuje za 77.000 dolara. Prosečna cena stana u ovoj ekskluzivnoj ulici u zapadnom Londonu iznosi 41,4 miliona dolara. Ali za te pare možete da kupite samo stan, dok jedna od najelegantnijih viktorijanskih kuća košta oko 200 miliona dolara. Žitelji ove ulice mogu da uživaju u potpunoj bezbednosti pošto se na njena dva kraja nalaze ruska i izraelska ambasada. Ali su zato izloženi pojačanom zračenju zbog velike količine najsavremenijih prislušnih uređaja u njima.
Avenija Montenj u 8. arondismanu u Parizu zauzima peto mesto. Nalazi se u blizini Jelisejskih polja, a cena kvadrata dostiže 54.000 dolara. U toj ulici su smeštene i najeksluzivnije prodavnice na svetu.
Sledi ulica Ostoženka u Moskvi gde se kvadrat plaća 40.000 dolara, naročito u njenom jugozapadnom delu. Mnogi ruski milijaderi, čiji broj svakim danom strelovito raste, stanuju baš u toj aveniji, koja se proteže duž reke Moskve, i sa svojih prozora gledaju na zidine Kremlja i Hram Hrista Spasitelja.
Na sedmom mestu je Vija Suvreta u Sen Moricu. To je ujedno najskuplja ulica u Švajcarskoj pošto se najekskluzivnije kuće prodaju za 38.000 dolara po kvadratu. Mnogi čuveni bogataši imaju vikendice u toj ulici, uključujući italijanskog premijera Silvija Berluskonija i magnata industrije čelika Lakšmija Mitala.
Na devetom mestu je Karolvud drajv na Beverli hilsu u Los Anđelesu, gde cena stana ne pada ispod 30.000 dolara po kvadratu. Ta avenija se nalazi na čuvenom Beverli hilsu. U njoj se nalaze neka od najluksuznijih imanja na svetu, recimo Fler de Li, kuća od 45.000 kvadrata sagrađena po uzoru na Versaj, a trenutno se nudi na prodaju po ceni od 125 miliona dolara.
Broj devet je Vulzli roud u Sidneju sa cenom kvadrata od 28.000 dolara. Ta ulica je oduvek važila za najeminentniju adresu u Australiji. Stanovi imaju divan pogled na luku, čuveni sidnejski most i Operu.
Poslednje mesto je zauzeo Altamaunt roud u Mumbaju, indijskoj finansijskoj i poslovnoj prestonici, gde se cena kvadrata kreće oko 25.000 dolara. Ulica je čuvena po svom drvoredu, nalazi se u južnom delu grada i oduvek je bila omiljeno mesto stanovanja indijskih bogataša. Ali probila se među najskuplje kada je obelodanjena vest da najbogatiji Indijac Mukeš Ambani planira da u njoj sagradi stambenu zgradu nazvanu Antilija sa 27 spratova i u nju uloži jednu milijardu dolara. Zgrada će biti visoka kao jedna normalna 60-spratnica, imaće viseće vrtove i tri helidroma.


Dodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak