Home RSS
Real Estate
Cars

Kupce nekretnina u Hrvatskoj odbija birokratija

SveVesti
U Sutivanu na Braču biće izgrađene 24 stambene vile, s tri do četiri stana u svakoj kući, a cena stanova kreće se od 120.532 do 301.330 funti

U Sutivanu na Braču biće izgrađene 24 stambene vile, s tri do četiri stana u svakoj kući, a cena stanova kreće se od 120.532 do 301.330 funti


Britanski list Dejli mejl objavio je članak o Hrvatskoj kao zemlji u koju se svakako isplati investirati, ali birokratija koja prethodi kupovini zemljišta dosad je odbijala strane kupce



S jednom od najspektakularnijih obala u Evropi, Hrvatska ponovno ugošćava turiste koji je nisu posećivali od ratnih ‘90-ih godina, reči su kojima britanski Dejli mejl započinje članak o Hrvatskoj, kao zemlji u koju se svakako isplati investirati.

List piše kako je turizam u Hrvatskoj polako rastao - sa 3,8 miliona posetilaca 1999. godine na deset miliona posetilaca danas. Ovaj deo bivše Jugoslavije postao je, kako objašnjava Endrju Pajper iz „Imerdžing market propertija" (firme koja na svojoj službenoj veb-stranici promoviše zemljišta u Hrvatskoj), hit destinacija za odmor.

Dubrovnik najskuplji

Dejli mejl piše kako je Hrvatska od 2004. godine poradila na svojim putevima i umnogome poboljšala njihov kvalitet. S obzirom na to da će najverovatnije 2010. godine ući u Evropsku uniju, piše takođe list, Hrvatska pokušava svoje zemljište da učini dostupnijim stranim kupcima.

List napominje i kako je Hrvatska jeftinija od većine svojih suseda (izuzevši, napominju, Dubrovnik, koji je poznat po visokim cenama), iako joj cene, prema podacima „Kolijers internešenela", rastu deset odsto godišnje.

Međutim, birokratija koja prethodi kupovini zemljišta, piše nadalje list, dosad je odbijala strane kupce, jer proces traje od jedne do dve godine. Ali, list napominje kako su sve glasnije priče o promenama koje bi hrvatska vlada trebalo da uvede u februaru 2009. godine, a koje bi trebalo da ubrzaju taj proces.

Osim toga, kod kupoprodaje zemljišta problem je, piše list, i u komplikovanim vlasničkim papirima, koji proizlaze iz problema višestrukog vlasništva, a koji su postali sve učestaliji pogotovo nakon rata.

Statistika

Samo u 2007. godini 3.400 stranaca kupilo je kuću u Hrvatskoj, pošto im je Ministarstvo pravosuđa izdalo dozvolu da budu upisani kao njeni vlasnici. S druge strane, 5.000 stranaca u Hrvatskoj su registrovali firmu, pa preko nje kupili nekretninu.

Sve više britanskih državljana kupuje kuće i zemljišta u Hrvatskoj, ali razočarani sporošću birokratije, korupcijom i prevarama vlasnika i lokalnih agenata za nekretnine, tamošnji mediji upozoravaju kako bi kupovina kuće, pogotovo u Dalmaciji, lako mogla da se pretvori u „šoping iz pakla".

Projekat „Kavanjin"

To se može izbeći, savet je u tekstu, kupovinom nove gradnje od neke ugledne kompanije.

Takvu priliku nudi, piše dalje Dejli mejl, firma „Kušman end Vejkfild", i to na „nepokvarenom" ostrvu Brač. Prvi projekat te kompanije, koja uživa međunarodni ugled, jeste projekat „Kavanjin". Reč je o naselju u izgradnji, smeštenom u Sutivanu na Braču. Projekat obuhvata ukupno 24 male stambene vile, s tri do četiri stana u svakoj kući. Stanovi su jednosobni, dvosobni i trosobni. Cena stanova kreće se od 120.532 do 301.330 funti.

Osim ostrva, najatraktivnija zemljišta za novu gradnju su i u Istri, navodi list, koja se sve češće spominje u kontekstu poželjnog zemljišta za izgradnju golf-terena.


Izvor



Dodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak