Home RSS
Real Estate
Cars

Beograđani žele da se grad širi prema Krnjači i Borči

24 sata
Beograđani žele da se grad širi prema Krnjači i Borči


Beograd bi trebalo da se širi i razvija levu obalu Dunava, na takozvani treći Beograd, rezultat je ankete sprovedene na sajtu beobuild.net. Posetioci sajta glasanjem su iskazali svoje vizije o dugoročnom, strateškom pravcu širenja prestonice.Birajući između četiri mogućnosti, 70 odsto glasova od gotovo 2.000 odgovora podržalo je ideju o širenju prestonice na „treći Beograd”. Zemunska i novobeogradska strana dobile su svega 18 odsto glasova, prostor duž Ibarske magistrale 15,8, dok je najmanje glasova dobio prostor smederevskog puta u pravcu Vinče i Grocke, svega pet posto.
- Beogradu će trebati dosta novog građevinskog zemljišta kako bi mogao da se bori sa brzo rastućom potrebom za novim stambenim, poslovnim, kao i prostorom za industrijske i uslužne delatnosti. Ideja o širenju ka Krnjači i Borči, koja je u našoj anketi dobila najveću podršku, zapravo i jeste dugoročno najbolje rešenje i ima brojne prednosti. Grad bi se fizički zaokružio, a građevine bi se nalazile na samo nekoliko kilometara od centra grada. Problem kod ovog pravca jeste cena, jer su nasipanje, obaloutvrde i infrastruktura velika investicija, vredna stotine miliona evra. Kratkoročno gledano to jeste veliko opterećenje za budžet, ali dugoročno je više nego isplativ poduhvat - kaže Igor Dudaš sa sajta Beobilda.
Najmanje glasova dobio je prostor duž smederevskog puta u pravcu Vinče i Grocke, a na Beobildu smatraju da on sada nema infrastrukturne preduslove potrebne za centar razvoja Beograda u 21. veku. Zanimljivo je, međutim, da su izuzetno atraktivne lokacije u Zemunu i Novom Beogradu dobile svega 18 odsto glasova.
- U najrazvijenijem novobeogradskom delu ima relativno malo preostalog zemljišta koje već nema vlasnika. Ova lokacija je najpovoljnija za gradnju zbog izuzetne infrastrukture i nepostojanja vlasničkih problema - napominje Dudaš.


Dodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak