Home RSS
Real Estate
Cars

Bez licence nema trgovine nekretninama

Politika
Bez licence nema trgovine nekretninama


Nacrt zakona o posredovanju u prometu nepokretnosti predviđa ko i kako može da se bavi trgovinom nekretnina. – Najveću korist imaće kupci, poručuju predstavnici radnih grupaJavni registar agencija, imenik agenata, polaganje stručnog ispita i izdavanje licenci, obaveza potpisivanja ugovora između posrednika u trgovini nekretninama i kupaca samo su neke od novina koje sadrži Nacrt zakona o posredovanju u prometu nepokretnosti. Ovakav zakonski okvir trebalo bi da uredi tržište nekretnina i zaštiti ne samo kupce već i ugled struke, mišljenja je Damir Borić, vođa radne grupe Udruženja posrednika u prometu nekretnina koji su sa predstavnicima poslovnog udruženja „Krov” nekoliko meseci radili na nacrtu.

– Zakon će odrediti ko i kako može da se bavi trgovinom nekretninama. Najveću korist imaće kupci. Otvoriće se prostor za nadmetanje između agencija u kvalitetu usluga, stručnosti agenata, reklamama, strategijom prodaje. Promet bi trebalo da poraste i u tržišnoj utakmici ostaće samo oni koji zadovolje uslove propisane zakonom – objašnjava Borić.

Agencije će usluge moći da pružaju samo ako budu upisane u centralni registar koji će biti dostupan na Internetu. Jedan od uslova za upis u registar jeste da su registrovane u Agenciji za privredne registre i da su osigurane kod osiguravajućeg društva u Srbiji.

– To znači da će se „stati za vrat” mešetarima koji nemaju firmu i nižom provizijom za usluge privlače klijente. Mogućnost da kupci, prodavci ili zakupci nekretnina budu na bilo koji način oštećeni biće svedena na najmanju meru – ističe Borić. 

Imenik će sadržati ličnu kartu agenata koji su položili stručni ispit i tako ispunili zakonski kriterijum za obavljanje trgovine nekretninama. Obaveza agencija biće i da vode evidenciju o posredovanju, odnosno sve ono što budu radili njeni agenti.

– Pre polaganja stručnog ispita koji će biti jedinstven za celu Srbiju, agenti će prvo proći teorijsku i praktičnu obuku. To će biti svojevrsno opismenjavanje za ovaj posao i mnogi koji dosad nisu imali nikakve veze sa prometom nekretnina polaganjem ispita dobiće potvrdu ili licencu, odnosno mogućnost da ispeku zanat – kaže Borić.

Agencije neće moći da posluju sa drugim agencijama koje nisu u registru. Posrednička provizija, koja je sada tri odsto i u Beogradu je plaća kupac, a u unutrašnjosti prodavac, biće najverovatnije određena zakonom.

– Provizija je danas trn u oku brojnim klijentima, ali verujemo da će oni vremenom steći poverenje u agente i shvatiti da su agencije filter koji sprečava različite oblike brojnih prevara – veli Borić.

Inicijatori nacrta smatraju da će donošenjem zakona sa tržišta nestati svi oni koji se nepošteno bave prometom nepokretnosti. Neke će kažnjavati zakon, a druge će klijenti izbegavati, pa će biti prinuđeni da promene delatnost. Nacrtom su propisane novčane kazne od 200.000 do 800.000 dinara za fizička lica i preduzeća ukoliko ne posluju u skladu sa zakonom. Za obavljanje posla u suprotnosti sa pravilima i običajima struke biće kažnjeni i direktori agencija kao odgovorna lica sa 5.000 do 100.000 dinara.

– U sudu časti privrednih komora Beograda ili Srbije rešavaće se međusobni sporovi između agencija, prvenstveno medijacijom. Ako problem ne bude rešen sporazumno, sud časti ima odrešene ruke da izrekne opomenu, pa i da privremeno ili trajno zabrani rad određenom posredniku u trgovini nekretninama – kaže Borić.

Na predstojećem međunarodnom sajmu nekretnina i investicija BelRE u Beogradu, 31. oktobra biće organizovana panel diskusija na kojoj će zvanično biti predstavljen ovaj nacrt.Dodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak