Home RSS
Real Estate
Cars

Početna cena ara na Zlatiboru 25.000 evra

SveVesti
Početna cena ara na Zlatiboru 25.000 evra


Da cene građevinskog zemljišta na Zlatiboru vrtoglavo rastu potvrđuje i najnovija odluka Skupštine opštine Čajetina da raspiše licitaciju za izdavanje u zakup placeva, po početnoj ceni od 21.000 evra po aru. Trinaest parcela ukupne površine 86 ari u zlatiborskom naselju Obudojevica, biće izdate na rok od 99 godina, a početna cena ara najjeftinijeg placa vredi 21.000 evra, a najskupljeg 25.000 evra.Pod uslovom da sve parcele budu izdate, a u šta niko ne sumnja, opština Čajetina zaradiće najmanje 144,3 miliona dinara, odnosno 1,87 miliona evra. Na tim parcelama je dozvoljena gradnja, prema urbanističkim planom. Tako proizilazi da je ar placa na Zlatiboru čak 600 puta skuplji od ara plodne zemlje u Lužničkoj dolini, čuvenom povrtarskom kraju između Užica i Kosjerića, udaljenom nešto više od trideset kilometara od Zlatibora.
- Placevi su različite površine – od 3,5 do 11 ari. Interesovanje za zakup te zemlje je izuzetno veliko, i očekuju su znatno izdašnije ponude od početnih cena. Kao što je i praksa na Zlatiboru, identitet interesenata i potencijalnih zakupaca nama nije poznat, jer se u njihovo ime javljaju razne agencije i advokatske kancelarije - kaže za „Blic“ član opštinske vlasti Čajetine, koji je zahtevao da ostane anoniman.
U Čajetini su sigurni da će se za ar placa na Obudojevici nuditi više od 25.000 evra, i da će biti potučen rekord u plaćanju 99-godišnjeg zakupa zemlje koji je prošle godine postavila kompanija „Rašica point“ iz Ljubljane. Da bi jedan vek gazdovali placem od 57,3 ara između sportske dvorane i hotela „Olimp“, Slovenci su platili 1,5 miliona evra. Iako je plac koji se graniči sa „slovenačkim“ trenutno pust, uskoro će biti „oplemenjen“ milionima evra. Doneće ih ovde i u teniski kompleks uložiti Jelena Janković, druga dama belog sporta. Jelena je početkom leta boravila u Čajetini i načelno prihvatila da pod svoje uzme nekoliko hektara zemlje uz magistralu. Jankovićeva će za svaki ar morati da izboriji po 25.000 evra.

Od zabavnog parka 130 milona dinara
Davanje u zakup 7,54 hektara na brdu Obudojevica, i to na dvadeset godina invesitotoru koji ponudi najbolje uslove za gradnju grandioznog zabavnog parka, usmeriće u čajetisku kasu još dosta novca. Početna cena zakupa ovog placa iznosi 6,5 miliona dinara godišnje. Bojazni da će konkurs propasti nema, jer je jedna italijanska kompanija već spremila sedam miliona evra za ovu investiciju.Dodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak