Home RSS
Real Estate
Cars

Do dozvole preko 40 institucija

Biznis
Postoje delatnosti na koje se ne mogu primeniti važeći propisi, upozoravaju u Uniji poslodavaca Srbije

Postoje delatnosti na koje se ne mogu primeniti važeći propisi, upozoravaju u Uniji poslodavaca Srbije


Investitore iz naše zemlje najčešće otera dobijanje dozvole za gradnju, za koju treba potrošiti 204 dana, navode u Uniji poslodavaca Srbije, komentarišući najavljenu „giljotinu propisa"Zakoni u Srbiji na nivou su poslednjih decenija 19. veka, a treba da se primenjuju na privredu 21. veka, kažu u Uniji poslodavaca Srbije, komentarišući za septembar najavljen početak „giljotine propisa".

- Unija poslodavaca Srbije u poslednje dve godine organizuje stalnu akciju u svojim lokalnim kancelarijama po Vojvodini i užoj Srbiji koja se zove „Katalog problema". U okviru te akcije vlasnici i direktori malih, srednjih i velikih preduzeća „prijavljivali" su sve one administrativne propise koji ih najviše usporavaju i ometaju u poslovanju, a prikupljeno je preko 3.600 primedbi u 51 delatnosti - kaže Dragoljub Rajić, PR Unije poslodavaca, i dodaje da postoje delatnosti na koje se ne mogu primeniti važeći propisi.

Sve na jednom mestu

- Jedna od najurgentnijih stvari je izdavanje građevinskih dozvola. Za ovo su potrebna 204 radna dana i obilazak 40 institucija, dok se u Nemačkoj recimo čitav proces rešava za tri do sedam dana, i to je glavni razlog koji odbija strane investitore - kaže Rajić i objašnjava da bi najbolje rešenje bilo da se građevinska dozvola vadi na jednom mestu, u jednoj instituciji, čime bi se proces maksimalno ubrzao, kao i da bi se izbegla korupcija.

Kao drugu stvar Rajić navodi promenu zakona o vlasništvu nad zemljištem, kao i omogućavanje kupcu zemljišta da ono bude njegovo vlasništvo, a ne da samo bude korisnik na 99 godina, kako propisuje važeći zakon. Na ovaj način privrednici će moći da založe kupljeno zemljište i lakše dignu kredite koje bi iskoristili za unapređivanje proizvodnje, ističe Rajić.

Propisi iz Titovog vremena

- Neophodno je i ukinuti propise koji usporavaju sudske procese na privrednim i trgovinskim sudovima, jer je 70 odsto ovih propisa na snazi još od Titovih i Kardeljevih zakona, koji su bili osnova pravnog sistema socijalističke Jugoslavije, koja nije imala interesa da razvija privatno preduzetništvo i slobodno tržište - ističe Rajić.

- Takođe je neophodno pojednostaviti proceduru oko ugovora o delu i ugovora o autorskom honoraru za nezaposlena lica, jer su važeći propisi su paradoksalni, pošto je u praksi poslodavcu jeftinije da honorarno zaposli čoveka koji je već zaposlen nego nezaposlenog, zato što na zaposlenog plaća manje doprinose - kaže Rajić.

Prema njegovim rečima, treba pojednostaviti procedure za stipendiranje i smanjiti kontrolu poreske inspekcije u procesima stipendiranja, jer poslodavac koji nekoga stipendira postaje meta poreskih inspektora i godišnje podnese mali kofer različitih dokumenata, zbog čega poslodavci najčešće odustaju od stipendiranja.

Maksimalno treba pojednostaviti i procedure prijave PDV-a, poreza na zarade, učiniti univerzalnim obrasce za razne takse, jer se popunjavanjem suvišnih dokumenata gubi mnogo vremena - kaže Rajić.

- Još jedna bitna stvar koju treba uraditi je i pojednostavljenje dobijanja izvoznih i uvoznih dozvola, kao i smanjenje pratećih administrativnih zahteva kako bi se izbeglo gubljenje vremena i olakšalo poslovanje - smatra Rajić.

Poreska pitanja

Violeta Jovanović, direktor NALED-a, kaže za Biznis da se, prema njihovim nalazima, najčešće primedbe privrednika koji su učestvovali u akciji „Iz lavirinta" odnose na propise koji se tiču poreskih pitanja, prijave i odjave radnika, kao i procedura za izdavanje građevinskih dozvola.

- Pretpostavljam da će prednost imati privredni propisi čije pojednostavljenje, izmena ili stavljanje van snage može konkretno da pomogne u stvaranju povoljnog ambijenta za investiranje. Za NALED je važno da „giljotina" uzme u obzir saznanja i predloge koje je NALED prikupio kroz direktnu komunikaciju s privredom - kazala je Jovanovićeva.Dodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak