Home RSS
Real Estate
Cars

Padaju cene nekretnina u celom svetu

Press
Pred bankrotom... Evropske građevinske kompanije u minusu čak i po 500 milijardi evra

Pred bankrotom... Evropske građevinske kompanije u minusu čak i po 500 milijardi evra


Vrednost stanova i kuća širom sveta za samo godinu dana opala je za čak 40 odsto, što je izazvalo krizu u građevinskoj industrijiVelika Britanija samo je jedna od evropskih zemalja u kojima cene nekretnina padaju. Zbog toga bar četvrtini Britanaca kuća ili stan vrede manje nego kredit koji su uzeli da bi ih kupili.

Mančester, veliki industrijski grad u Velikoj Britaniji, tri stotine kilometara severozapadno od Londona, poslednjih godina je mnogo napredovao, ali je i njega sustigla kriza. Nove kuće i stanove gotovo da niko više ne kupuje. Njihova prodaja opala je za devedeset odsto i kažu da je najniža u poslednjih pedeset godina. Jedna kompanija potpuno je obustavila gradnju kompleksa od dve stotine luksuznih apartmana.

Analitičari u Velikoj Britaniji ističu da je tamošnje tržište nekretnina na kolenima. Jedino se ne slažu u ocenama koliko će kriza potrajati, ali izvesno je da značajniji oporavak neće početi bar još dve godine.

Cene padaju uzastopno četiri meseca. U proseku su oko jedanaest hiljada evra manje nego prošle godine. Prodavci u proseku spuštaju cene za oko deset odsto, a jaz između tražene i prodajne cene raste.

Britanske kompanije koje se bave nekretninama u minusu su oko 520 milijardi evra, izračunala je konsultantska kuća „Prajs Voterhaus Kuper". Slično je i u Irskoj. Na primer, stan u Dablinu, glavnom gradu Irske, koji je pre dve godine kupljen za oko 400.000 evra, sada vredi 80.000 manje.

Ista situacija je i u Španiji, koja je tokom poslednje decenije izgradila više od četiri miliona stambenih jedinica, više nego Velika Britanija, Nemačka i Francuska zajedno. Sada je na hiljade kuća prazno. Jedna kompanija za promet nekretnina iz Barselone je pre godinu dana mesečno prodavala po četrdeset stambenih jedinica, a sada jedva šest.

Kriza na španskom tržištu nekretnina, zbog koje više od pola miliona zaposlenih može ostati bez posla, mogla bi veoma negativno da se odrazi na celu privredu zemlje. Cene kuća u Španiji opale su za osam odsto, a takvo pojeftinjenje nije zabeleženo u minulih desetak godina.

Analitičari navode da je baš zahvaljujući visokom nivou poslovne aktivnosti u građevinarstvu španska ekonomija u proteklih desetak godina doživela veliki uzlet.Dodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak