Home RSS
Real Estate
Cars

Stambeni krediti s fiksnom kamatom najsigurniji dug

24 sata
Stambeni krediti s fiksnom kamatom najsigurniji dug


Velika ekonomska kriza koja poslednjih sedmica potresa svetsko tržište navela je na pomisao da će čak doći do obustave odobravanja stambenih kredita. Banke su to negirale, ali su napomenule da će rate u evrima skakati u slučaju da i šestomesečni Euribor nastavi da raste.Naime, kod kredita sa promenljivom kamatnom stopom rata zavisi od kamate koju banka određuje i kamate koja se formira u odnosu na kretanje Euribora. Na dodatni oprez građane je pozvao i guverner NBS Radovan Jelašić koji je najavio poskupljenje kredita zbog svetske situacije.
Jedina banka u našoj zemlji koja već godinu dana odobrava stambene kredite s fiksnom kamatnom stopom je Sosijete Ženeral, kod koje je tokom celog perioda otplate zagarantovana ista kamata i rata u evrima.
- U početku smo krenuli bojažljivo sa tom akcijom, ali se ispostavila kao pun pogodak zbog stalnog skoka Euribora. Kad smo krenuli sa akcijom oko 80 odsto korisnika stambenih kredita se odlučilo za kredite sa fiksnim kamatnim stopama, a sada čak 95 korisnika uzima kredite sa fiksnom kamatnom stopom - objašnjava Miodrag Rebić, član Izvršnog odbora Sosijete ženeral banke.
Treba napomenuti da su krediti sa fiksnom kamatom sada skuplji nego pre, recimo, godinu dana, jer banka svoju fiksnu kamatu formira na osnovu visine Euribora u trenutku odobravanja. Ali, krediti sa fiksnom kamatnom stopom su neisplativi u slučaju da šestomesečni Euribor počne da pada pri čemu će padati samo rate kod kredita sa promenljivom kamatnom stopom.

Zbog Euribora rate za 10 meseci skočile 20 evra

RAČUNICA Klijentu koji je podigao kredit sa promenljivom kamatom u iznosu od 44.700 evra u novembru 2007. rata je iznosila 372 evra. Za 10 meseci zbog skoka Euribora rata mu je iznosila 20 evra više. Da je u isto vreme uzeo kredit sa fiksnom kamatom rata bi mu od početka bila nepromenjena i iznosila bi 384 evra. 


Dodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak