Home RSS
Real Estate
Cars

Loši zakoni prepreka za investicije

RTS
Loši zakoni prepreka za investicije


Da bi više ulagali u Srbiju, strane i domaće kompanije traže bolje zakone, smanjenje korupcije, pogotovu na lokalnom nivou. Povoljne poreske olakšice, makroekonomska stabilnost, bolji zakonski propisi i izgradnja infrastrukture, uslov su koji Vlada želi da ostvari kako bi privukla što više investitora, rekao premijer Mirko Cvetković.Loši zakoni i glomazna administracija u Srbiji velika su prepreka za poslovanje i razvoj zemlje, što je posebno izraženo u oblasti gradevinarstva. Na taj problem ukazao je i Savet stranih investitora na predstavljanju Bele knjige, koja sadrži i predloge za poboljšanje uslova poslovanja.

Premijer Srbije Mirko Cvetković kaže da će se analizirati 15 hiljada propisa, zakona i podzakonskih akata iz te oblasti i da se očekuje da će samo jedna trećina ostati u nepromenjenom obliku, a da će ostatak biti potpuno stavljen van snage ili dopunjen.

Strane kompanije u Srbiji zapošljavaju oko 60.000 ljudi, i ne traže posebne uslove poslovanja već jasnije zakone i jednake uslove za sve. Tvrde da je prava umetnost ugovoriti posao u Srbiji.

Dulić: Novi zakon o planiranju i izgradnji

Ministar za zaštitu životne sredine i prostorno planiranje Oliver Dulić najavio da će promenama Zakona o planiranju i izgradnji, biti omogućeno privatno vlasništvo nad građevinskim zemljištem, kao i da bi novi zakon trebalo da reši pitanje vraćanja zemljišta ranijim vlasnicima i njihovim naslednicima, na onom građevinskom zemljištu gde ne postoje sporovi. Dulić kaže da su izmene zakona "samo početak", nakon kojeg sledi sveukupna akcija koja će uključiti ministarstva i vladu, ali i sve institucije neohodne da bi se na nekoj parceli izgradio građevinski objekat.

Ulrih Voerkelius iz Nemačke kaže da je najveći problem što lokalne vlasti u Srbiji nemaju potpunu dokumentaciju.

"Ne zna se uvek pravi vlasnik zemljišta a imovinski odnosi se sporo rešavaju. Mi želimo prvo da kupimo zemljište pa onda da gradimo. To kod vas nije moguće",

Majk Harvi iz američke agencije za međunarodni razvoj u Srbiji kaže da zakon o denacionalizaciji mora biti donet što pre kako bi se imovina vratila pravim vlasnicima.

Investitorima se za sada nudi mogućnost zakupa zemljišta na 99 godina, i to je isključivo u nadležnosti lokalne samouprave. U resornom ministarstvu najavljuju rešenja i promene zakona o planiranju i izgradnji.

Stručna javnost smatra da bi trebalo proveriti i kako su pojedina preduzeća i pojedinci dobijali lokacije za gradnju, a, u nedostatku novca, isti stan prodavali po nekoliko puta, pa tako sada u Srbiji, prema nezvaničnim procenama, ima oko 20 hiljada prevarenih kupaca.Dodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak