Home RSS
Real Estate
Cars

Cene nekretnina u Crnoj Gori precenjene

Beta
Cene nekretnina u Crnoj Gori precenjene


Nekretnine u Crnoj Gori su precenjene, pokazuje Studija koju je danas predstavila crnogorska Centralna banka (CBCG).Studija je urađena na osnovu odnosa prosečne zarade, cene kvadratnog metra, visine rate kredita i bruto domaćeg proizvoda (BDP) po stanovniku.
"Poređenjem prosečnih cena metra kvadratnog u Podgorici i glavnim gradovima zemalja regiona ustanovljeno je da su one više u Srbiji, Hrvatskoj i Sloveniji, niže u Makedoniji i Albaniji, a na približno istom nivou kao i u Bosni i Hercegovini (BiH)", saopšteno je iz CBCG.
Prosečna cena kvadratnog metra stambenog objekta u Podgorici u maju je u odnosu na period pre tri kvartala porasla 2,4 odsto na 1.740 evra, pokazala je Studija CBCG.
"Prosečna cena kvadratnog metra u Budvi je 2004. godine iznosila 939,7 evra. Tada počinje trend brzog rasta, tako da je ona u prvih šest meseci ove godine dostigla nivo od 3.260 evra", saopšteno je iz CBCG.
Cene kvadratnog metra u Herceg Novom i Tivtu su, prema podacima CBCG, u prvoj polovini godine iznosile prosečno 2.470 evra, odnosno 2.230. Na kretanje cena nekretnina na crnogorskom primorju i u Podgorici, prema analizi koju je na tom području uradila CBCG, uticali su makroekonomska stabilnost, razvoj bankarskog sektora, priliv stranih direktnih investicija u nekretnine i liberalizacija poreske politike.
Predstavnici 15 najvećih agencija za nekretnine na crnogorskom primorju tvrde da je tražnja u prvoj polovini ove godine smanjena u odnosu na isti period prethodne, pokazuje anketa koju je spovela CBCG.
"Anketa je pokazala da čak 64 odsto ispitanika smatra da će u narednoj godini cena kvadrata na primorju pasti, a ostatak da će ostati na istom nivou", navodi se u saopštenju.
Nijedna anketirana agencija ne očekuje rast cena.
Iz CBCG podsećaju da je tržište nekretnina nepredvidivo, ali i da se u narednom periodu može očekivati pad, odnosno u najboljem slučaju stagnacija cena.
"Realno je očekivati da će brže opadati tražnja nego nivo cena", tvrde u CBCG.
Dodaje se da na pad cena, između ostalog, može uticati rast ili zaustavljenje tendencije opadanja kamatnih stopa na kredite kao posledica globalne finansijske krize, zastoj na tržištu kapitala, pad interesovanja stranaca i precenjena vrednost nekretnina.


Dodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak