Home RSS
Real Estate
Cars

Kriza kvadratu izduvala cenu - stanovi jeftiniji 15 %

Dnevnik
Kriza kvadratu izduvala cenu - stanovi jeftiniji 15 %


Kriza koja je zahvatila finansijski sektor odrazila se i na tržište nekretnina. Potražnja je manja, a cene su pale.Direktor jedne od najstarijih novosadskih agencija za promet nekretnina “Solis” Gordan Lemajić izjavio je za naš list da su cene prosečno niže za oko 15 odsto, tako da kvadratni metar nove garsonjere u centru grada košta oko 1.500 evra. Samo pre nekoliko meseci za kvadrat ovakvih stanova tražilo se i više od 2.000 evra, a realizovani su najčešće za oko 1.800 evra.

Lemajić kaže da je na pad cena kvadrata uticala značajno manja potražnja, koja je rezultat poziva visokih državnih funkcionera, guvernera Narodne banke Srbije Radovana Jelašića i potpredsednika Vlade i ministra ekonomije Mlađana Dinkića, koji su u javnim nastupima pozivali građane da se uzdrže od kupovine nekretnina, najavljujući pri tome pad cena. Sagovornik dodaje da je manji promet nekretnina i rezultat manje novca na tržištu kapitala, manje stranih investicija i rasta kamata na kredite.

Smanjenjem obima dugoročnih stambenih kredita, cenu kvadrata “drže” građani koji imaju gotovinu, jer prilikom plaćanja stanova bančinim pozajmicama, brojni kupci često nisu marili da li je koju stotinu evra kvadrat skuplji, bilo im je važno samo da se posao završi, što su prodavci vešto koristili. Međutim, kako tvrdi direktor Prodaje u “Solisu” Dragan Rabatić, sada oni građani koji poseduju keš, a takvih uvek ima, važu svaku paru i premeravaju površinu stana, kako bi prošli jeftinije, tako da je gotovina počela više da se ceni.
Onaj ko danas ima 35.000 evra može u Novom Sadu da kupi pristojan stančić, što je do pre samo nekoliko meseci bilo nezamislivo. Za isti stan koji se oglašavao pre i sada, razlika u korist kupca ide i do 10.000 evra. Dok se pre za 1.000 evra po kvadratu nije moglo kupiti bog zna šta, danas se po toj ceni može nabaviti dvosoban stan na periferiji grada, što je dobra varijanta za stanovanje, ne samo za one s plićim džepom, već i zbog toga što je u svetu trend da se stanuje u mirnijim delovima grada gde ima više zelenila i prostora za dečju igru.

Pad cena nekretnina u svetu neminovno se morao odraziti i na pad u našoj zemlji, posebno što su stanovi u Srbiji ocenjivani kao preskupi. Cena kvadrata u Beogradu izjednačena je sa cenom u Frankfurtu ili Varšavi, a kretala se od 3.500 evra u blizini Beogradske arene, do 5.000 evra u luksuznijim delovima Vračara. Stručnjaci procenjuju da će cene i nadalje padati dolaskom investitora koji će graditi velike stambene objekte.Dodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak