Home RSS
Real Estate
Cars

Republika Srpska: Stanovi bez kupaca, a kamate dozidane

Blic
Republika Srpska: Stanovi bez kupaca, a kamate dozidane


Nakon čestih i nelogičnih poskupljenja stanova u Banjaluci, gde je kvadrat dosegao 3.200 KM, trenutno cena nekretnina stagnira, a potražnja za stanovima je znatno manja. Agenti za nekretnine prognoziraju da je pitanje dana kada će i u glavnom gradu Srpske cene stanova početi da padaju.„U principu, cene stanova su već nešto niže, samo što to još niko neće zvanično da kaže jer investitori i prodavci nekretnina čekaju ko će prvi saopštiti korigovani cenovnik”, kaže radnik jedne banjalučke agencije za nekretnine.
U Sarajevu je već zvanično saopšteno da se sa nekretninama trguje po manjim cenama u proseku za desetak odsto, a upućeni predviđaju da će stanovi uskoro biti još jeftiniji.
„Znamo da su cene nekretnina u okruženju, odnosno u Zagrebu, Beogradu i Sarajevu niže i taj trend očekujemo uskoro i na našem tržištu. To je neminovnost, a pretpostavljamo da će i kod nas cene biti niže, a za početak deset odsto”, kažu agenti nekretninama. Čak i oni tvrde da je krajnje vreme da se astronomske cene stanova u Banjaluci koriguju.
Razlog za znatno manjom tražnjom stanova je svetska finansijska kriza koja se odrazila i na BiH. Banke su već, zbog rasta stope euribora, par puta povisile kamatne stope na sve kredite, pa i na one koji su ranije pozajmljeni. Bankari najavljuju i strože uslove, naročito za dugoročne kredite. Takođe, kamatne stope na kredite koje plasira Investiciono-razvojne banka RS su povećane u proseku za 0,5 odsto, a najavljena je i nova korekcija od 31. marta.
„Bez obzira na niže cene, stanove opet neće moći da kupe oni kojima su najneophodniji jer su banke već povisile kamate i najavljuju dodatno povećanje i strože uslove”, slažu se trgovci nekretninama. Po zvaničnim podacima, kvadrat stana u tek izgrađenoj zgradi u Banjaluci košta od 2.800 do 3.200 KM, a u starijoj gradnji oko 2.000 KM.

Triput meri, jednom kupi
Direktor Ekonomskog instituta u Sarajevu Ante Domazet kaže da bi finansijskom krizom u BiH najviše mogla biti pogođena izvozna tražnja. „Bojim se da ova kriza pogodi one sektore koji su izvozno orijentisani, pre svega sektor metalske industrije, automobilski, drvoprerađivački sektor, industriju nameštaja. Tu možemo očekivati ograničavanje stopa rasta koje su do sada bile impresivne. Može se očekivati i pad domaće tražnje, pre svega na bazi dosta pesimističkih očekivanja u budućnosti, da građani počnu da se sustežu kod potrošnje trajnih dobara, poput automobila, kupovine nekretnina. Razlog za to mogla bi biti i redukcija kredita jer je veliki deo naše potrošnje, barem oko 30 odsto, finansiran kreditom”, objašnjava on.Dodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak