Home RSS
Real Estate
Cars

Vlasnici traže 2.500 evra za ar zemljišta na Divčibarama

Blic
Vlasnici traže 2.500 evra za ar zemljišta na Divčibarama


Put do nove skijaške staze Crni vrh na Divčibarama neće biti završen do početka sezone, jer se država nije dogovorila sa vlasnicima parcela na trasi puta oko otkupa. Iako su iz Ministarstva za ekonomiju najavljivali da će dogovor biti postignut, vlasnici parcela ne žele da spuste cenu ispod 2.500 evra za ar.Reč je o deonici od 300 metara prilaznog puta do staze, a Milan Matić, direktor Direkcije za urbanizam u Valjevu, koja bi trebalo da vodi posao izgradnje, kaže da je elaborat za eksproprijaciju završen.
- Elaborat je prošao sve institucije i sada nas očekuje dogovor sa predstavnicima „Skijališta Srbije” i Ministarstva ekonomije da obezbedimo novac za isplatu vlasnicima zemlje na trasi puta. Taj iznos nije mali, ali očekujem da dogovor bude postignut na sastanku sledeće nedelje u Beogradu. U tom slučaju, već tokom novembra mogla bi da počne isplata vlasnicima parcela - kaže Matić.
Divčibarci, međutim, traže od 2.500 do 3.000 evra po aru zemljišta, u zavisnosti od položaja parcele, navode da neće pristati na nižu cenu i da neće dozvoliti proširivanje prilaznog puta “pre nego što pare legnu”.
- Nema odustajanja, kada država šakom i kapom plaća za eksproprijaciju zemljišta u slučajevima izgradnje brane „Rovni” kod Valjeva, ugljenokopa u Vreocima ili na budućoj trasi autoputa, može i za nas da pronađe novac. Privatna svojina je i u Ustavu svetinja, a mi nećemo da budemo građani drugog reda. Cena nije hir, toliko se kreće cena slobodnog građevinskog zemljišta na Divčibarama. Prošle godine su želeli da nas zaobiđu, počeli su radove pre postizanja dogovora o isplati, pa smo pribegli blokadi. Isto će biti i sad ako pokušaju da šire put pre isplate - priča za “Blic” jedan od vlasnika parcele koji je želeo da ostane anoniman.
S druge strane, Milan Matić veruje da će dogovor sa vlasnicima parcela biti postignut, ali napominje da u svakom slučaju prilazni put ne može biti asfaltiran pre početka zimske sezone.


Dodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak