Home RSS
Real Estate
Cars

Ko će napraviti višu zgradu - Saudijska Arabija ili Emirati

24 sata
Ko će napraviti višu zgradu - Saudijska Arabija ili Emirati


Zgrada u Saudijskoj Arabiji biće visoka 1.000,04 metra - za onu u ujedinjenim Emiratima se zna samo da će imati više od kilometar...Samo nedelju dana pošto je u Dubaiju predstavljena maketa novog arhitektonskog čuda - zgrade koja će biti visoka jedan kilometar - juče je Alvalid bin Talal, saudijski princ i milijarder, najavio da će nadmašiti taj rekord - njegova firma „Kingdom holding kompani” u gradu Džedi napraviće zgradu od 1.000,04 metra. Nezvanično, zgrada u Dubaiju biće visoka 1.200 metara.


Impozantno zdanje će biti deo velikog kompleksa, u čiju će izgradnju biti uloženo 100 milijardi saudijskih rijala (19,7 milijardi evra) - kazao je princ Alvalid.
Ceo kompleks, koji nosi naziv „Kingdom siti” (grad kraljevstvo), obuhvataće 23 miliona kvadratnih metara. U okviru kompleksa biće izgrađeni luksuzni stanovi i kuće, kao i hoteli i poslovni prostor.
Kada bude završen, „Kingdom siti” će, pored 80.000 stalnih stanovnika, moći da primi i više od 250.000 posetilaca odjednom.
Ipak, pitanje je da li će ovaj član saudijske kraljevske porodice uspeti u nameri da izgradi najvišu zgradu na svetu. Dubai iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, grad koji se najviše arhitektonski promenio u poslednje dve decenije na Zemlji, takođe je najavio izgradnju zgrade više o kilometra.
Oni nisu zvanično saopštili kolika će visina njihove zgrade, a „Arabian Business” prenosi reči jednog od arhitekata koji je „privatno” izjavio za tu kuću da bi ta građevina mogla da ima 1.200 metara.
Iz kompanije „Nakhel”, koja u Dubaiju, pored ovog solitera, gradi i dva veštačka ostrva (u obliku palme i sveta), zvanično su objavili da će ova građevina biti smeštena u gradskoj luci, dok nisu želeli da govore o konačnoj visini i vrednosti cele investicije.
Zasad se zna samo da će soliter u Dubaiju imati „više od 200 spratova” i da će biti deo „multimilijarderskog projekta”.Dodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak