Home RSS
Real Estate
Cars

Zakoni za uređenje stanogradnje

B92
Zakoni za uređenje stanogradnje


Zbog čestih zloupotreba i prevara u oblasti stanogradnje, planira se izmena postojećih zakona, koja će pomoći potencijalnim kupcima nekretnina da se zaštite.U Srbiji svako ko ima dovoljno novca može da investira u stanogradnju, ali i da prevarom zaradi veliki novac, jer ta oblast nije potpuno uređena zakonom, kažu stručnjaci. Zbog toga se planira izmena postojećih zakona. Stručnjaci smatraju da prava i obaveze investitora u stanogradnji nisu dovoljno regulisane zakonom i da je to razlog čestih prevara.

U Inženjerskoj komori Srbije kažu da se problem može rešiti tako što će svaki investitor položiti adekvatne bankarske garancije.

"Pre nego što započnu investiciju od recimo milion evra, onda treba da imaju preko milion evra na nekom bankovnom racunu. Ovako imamo mešetare koji otkupe malu kuću u Beogradu gde može da se sazida pet-šest spratova, onda daju 20 do 30 odsto valsniku, a prodaju ove stanove najčešće unapred. Česte ne završavaju gradnju ili prodaju po nekoliko puta", rekao je predsednik Inženjerske komore Dragoslav Šumarac.

U Ministarstvu za životnu sredinu i prostorno planiranje nameravaju da u zakonu tačno definišu ko može i pod kojim uslovima da bude investitor ili suinvestitor.

"Hoćemo da napravimo inventar svega što su dosadašnji problemi po Srbiji, jer svaki građanin ima pravo da zna od koga kupuje stan i da li je ta firma ranije imala problema sa ranijim kupcima ili učestvovala u prevarama, a takvih je mnogo po Srbiji. Namera nam je da definišemo ko može da bude investitror i suinvestitor i s kim građanin može da stupi u takvu vrstu ugovornog odnosa", kaže ministar za životnu sredinu i prostorno planiranje Oliver Dulić.

Članovi udruženja "1.000 oštećenih" koje okuplja kupce stanova u beogradskom naselju Filmski grad, a koje građevinsko preduzeće "Stankom" sa suinvestitorima već godinama ne završava, nadaju se da će takvo rešenje pomoći budućim kupcima, ali kažu da je konačno rešenje problema još daleko.

"Mislim da je to samo jedno od prelaznih rešenja do konačnog, evropskog rešenja, gde bi u državi bio osnovan investicioni fond i hipotekarna banka, gde bi kupci preko investicionog fonda uplacivali, investitori preko hipotekarne banke podizali obrtna sredstva da ovo rade i svi bi bili zaštićeni", smatra Zoran Pavlović, presednik udruženja "1.000 oštećenih".

Ministar Dulić očekuje da bi nove verzije zakona o planiranju i izgradnji, katastru i proceni uticaja na životnu sredinu do kraja godine mogli da se nađu u skupštinskoj proceduri.

U tom slučaju, njihova primena mogla bi da počne početkom 2009. godine, optimističan je Dulić.


Dodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak