Home RSS
Real Estate
Cars

Američki talas poplavio zajmove

Politika
Kupovina stana: upustiti se u avanturu ili čekati bolja vremena

Kupovina stana: upustiti se u avanturu ili čekati bolja vremena


Povećane kamate za kredite u evrima, pa i za subvencionisane, a zajmovi indeksirani u „švajcarcima” ukinuti. – Mesečna rata za kredit odobren 21. aprila oko 340 evra,a za onaj nakon 20. oktobra 390 evraTaman kada je jedan od građana koji je rešio da dođe do stana predao brdo dokumentacije u banku i utanačio zajam od 55.000 evra u švajcarskim francima (jer je rata bila manja za oko 40 evra od one indeksirane u evrima) sanjani krov se „srušio”. Umesto da potpiše ugovor, bankari su ga pozvali da mu saopšte da su kredite u „švajcarcima” ukinuli i ponudili da „pređe” na evro, ali pod novim uslovima i većom ratom. To bi ga mesečno koštalo znatno više, a ceo zajam bi bio viši za oko 20.000 evra. Morao je da odustane od stana.

Vreme jeftinih kredita je definitivno prošlo. Talas američke hipotekarne krize preko Evrope doneo je i u Srbiju veće kamate. Građani koji su ušli u kreditni „zagrljaj” već plaćaju veće rate za otplatu, a drugi ih mogu očekivati. Oni  koji su nameravali da uzmu dugoročne zajmove, poručuje i guverner Narodne banke Srbije, trebalo bi najpre dobro da razmisle da li da se upuste u takvu avanturu. Ili, da, ipak, sačekaju bolja vremena.

Poskupeli su i najpovoljniji stambeni krediti, oni koje dotira država. Banke su korigovale deo kamate koji zavisi od kretanja evropske stope – euribora, tako da su rate veće u proseku od pet do deset evra, zavisno od iznosa zajma. To važi za građane koji već otplaćuju zajmove, a za nove korisnike određene su nove, veće kamate, obračunate prema poslednjoj visini euribora. Na to je podignut deo marže koji određuje svaka banka posebno. Do kraja godine, država raspolaže sa 426 miliona dinara za subvencionisanje stambenih zajmova, koji se odobravaju u evrima. Do sada su ti zajmovi u nekoliko navrata obustavljani, pa su zato mnogi morali da pređu na skuplje komercijalne.

Građani koji sada uzimaju stambeni kredit uz dotaciju

države bankama plaćaju tromesečni ili šestomesečni euribor plus 3,5 ili 3,6 odsto. Tako ukupna kamata po kojoj se otplaćuje ovaj najpovoljniji zajam iznosi od 8,71 do 8,9 odsto, a efektivna prelazi i devet odsto.
 Dodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak