Home RSS
Real Estate
Cars

Niški Beverli Hils jeftiniji od periferije Beograda

Blic
Niški Beverli Hils jeftiniji od periferije Beograda


Cene kvadratnog metra najskupljih stanova u gradovima Srbije niže su od cene kvadrata najjeftinijih stanova u Beogradu. Dok se na periferiji prestonice teško može naći stan za manje od 1.000 evra po kvadratu, najskuplji stanovi u gradovima Srbije mogu da se kupe i za 800 evra za kvadratni metar.
 

Izuzetak je Kragujevac, gde je posle dolaska „Fijata“ i velikih trgovinskih lanaca, kvadrat stana u centru grada porastao do 1.400 kvadrata.

Najelitniji deo Niša je naselje pod nazivom Beverli Hils. Već prvi pogled na luksuzne kuće budi asocijaciju na istoimeni kalifornijski gradić u kojem žive isključivo slavni i bogati. Kvadrat stambenog prostora ovde košta oko 1.000 evra pa tako za „kućicu“ od 270 kvadrata treba izdvojiti oko 250.000 evra. Ali, elitno naselje ima i elitni komšiluk. Kupovinom kuće u ovom delu Niša postaje se komšija sa bivšim premijerom Zoranom Živkovićem, fudbalerom Dejanom Pektovićem Rambom, nekadašnjim rukometnim reprezentativcem i sadašnjim direktorom filijale „Jugopetrola“ u Nišu Časlavom Grubićem. Naselje zvanično nosi naziv Knjaževačka - jug, ali ga pod tim imenom malo ko zna.
Za najskuplje naselje u Jagodini važi Đurđevo brdo. Iako je pre nekoliko godina interesovanje za kupovinu stanova u tom delu grada bilo minimalno, danas je situacija mnogo drugačija. Nakon izgradnje akvaparka i turističkog kompleksa „Đurđevo brdo“, cena stanova u izgradnji je oko 750 evra po kvadratu. Kada zgrada bude završena, cena kvadrata biće oko 850 evra. Za taj novac na ovoj lokaciji moguće je kupiti stan od 150 kvadrata do kog direktno iz garaže vodi lift, stan koji ima kamin, šank i slične. Kada je pre dve godine napravljena zgrada na samom uglu kod akvaparka, cena kvadrata je bila 600 evra, ali razvojem ovog dela grada koji se nalazi na tri kilometra od centra i cene stanova su porasle. Jagodinski trgovci nekretninama navode da je cena stanova u ovom delu grada skočila naročito posle izgradnje akvaparka, teniskih terena, zoološkog vrta.
U Kruševcu najveća potražnja vlada za stanovima u centru grada i kod Ekonomske škole, a cena se kreće oko 800 evra po kvadratu.
- Na ovim lokacijama podjednaka je potražnja i za garsonjere, jednosobne, ali i dvosobne i trosobne stanove. Cene se, u zavisnosti od spratnosti, kreću od 750 do 800 evra. Ponekad se može pronaći i neki stan za 600 evra po kvadratu, ali to je uglavnom na višim spratovima koji nisu toliko atraktivni. Ukoliko neko želi poslovni prostor, onda cena može i da nadmaši 800 evra - objašnjava Suzana Filipović, vlasnica agencije za prodaju nekretnina „Tron“. Ona dodaje da je u poslednjih nekoliko meseci na najatraktivnijim lokacijama cena povećana za oko 100 evra po kvadratu. Najslabije ide prodaja u naseljima Ujedinjene nacije i Vlado Jurić, gde se mogu naći stanovi za 450 evra po kvadratnom metru.
Do pre desetak godina gradski kvart na obroncima Hisara važio je za elitno leskovačko naselje i nazivano je Leskovačko Dedinje. Samo su viđeniji Leskovčani na toj lokaciji mogli da dobiju plac i sagrade luksuzne dvospratnice. Vremena su se promenila pa je ovaj mirni deo grada, u kome žive sadašnji i bivši gradonačelnik Goran Cvetanović i Gojko Veličković i gde se nalazi Specijalna bolnica za vantelesnu oplodnju čuvenog genetičara Miodraga Stojkovića, izgubio primat ekskluzivnosti, a centar grada postao najželjenija lokacija.
- Do takvog preokreta je došlo pre svega zbog činjenice da do Hisara, kao i u drugim delovima grada, nema gradskog prevoza, nije dovoljno osvetljen pa samim tim i nebezbedan u večernjim časovima, a nema ni trotoara pored kolovoza. Primera radi, kuća na Hisaru, u Norvežanskoj ulici, od 250 kvadrata i 4,8 ara placa nudi se za 53.000 evra, dok potencijalni kupci stanova i kuća u centru grada ne pitaju za cenu - objašnjava Mirjana Đermanović, vlasnica agencije za prodaju nekretnina „Prostor“. Tako se, na primer, jedna od ekskluzivnijih kuća u centru Leskovca od 400 kvadrata i sa četiri ara placa prodaje po ceni od 150.000 evra, dok se druga kuća u blizini centra od 600 kvadrata i devet ari placa ceni 200.000 evra. Za razliku od kuća, ponuda stanova u centru je daleko lošija jer se poslednjih godina prodalo sve što je bilo ponuđeno, pa su cene sa 500 evra po kvadratu skočile na 700 do 750, bez obzira na to da li se radi o novosagrađenim ili starim stanovima bez centralnog grejanja.
Jedini grad gde se cene stanova polako približavaju onim u prestonici je Kragujevac. Posle dolaska brojnih investitora, među kojima je i „Fijat“, cene su porasle za 15 do 20 odsto pa se kvadrat stana u centru grada kreće od 800 do 1.400 evra. Pored privrednog buma, razlog poskupljenja je i mala ponuda, pre svega manjih stanova. Osim centra grada, u Kragujevcu su na ceni i stanovi u naseljima Vašarište i Erdoglija, gde se kvadrat kreće od 900 do 1.000 evra.


Dodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak