Home RSS
Real Estate
Cars

Tržište se umirilo

Borba
Tržište se umirilo


Predstavnici agencija za promet nekretnina smatraju da svetska finansijska kriza nije za sada negativno uticala na promet u Srbiji i navode da su cene uglavnom ostale nepromenjene. 

Direktor Agencije "Eurostan" Radisav Samardžić izjavio je Tanjugu da prodaja stanova nije smanjena, ali se tržište "umirilo", kako je rekao, u smislu da i prodavci i kupci realnije sagledavaju svoje mogućnosti i ne traže mogućnost da stan prodaju iznad cene ili da ga kupe "bud zašto".
Zbog toga je manje telefonskih poziva, ali oni koji se jave su ozbiljni prodavci i kupci, tako da je posao i dalje na istom nivou, rekao je Samardžić, naglasivši da za snižavanje cena nema uslova, posebno u Beogradu, jer je ponuda jako siromašna čak i na skromnim lokacijama.
Samardžić je ukazao da je problem i što se i posle dve godine u Beogradu nije daleko odmaklo na poslovima uknjižavanja stanova i legalizaciji, tako da su čitava atraktivna naselja neuknjižena.
On je ocenio da je pozitivno što se prvi put počelo javno govoriti o divljoj gradnji, koja je stvara najviše problema u prometu, jer dolazi do osećaja nesigurnosti kod potencijalnih kupaca i napomenuo da je najsigurnije nabavljati stan od preduzimača čiji rad prate banke.
Predstavnik agencije za promet nekretnina "Kolijers" Goran Mraović smatra da na duži rok, neće biti zastoja u prometu nekretnina, iako priznaje da će možda biti malo problema sa stambenim kreditima, ali ukazuje da uvek ima ljudi koji raspolažu sa dovoljno novca.
Mraović je rekao da se u Beogradu ne očekuje pad cena stanova, jer je tražnja daleko veća od ponude, s obzirom na veliki pritisak kupaca iz unutrašnjosti.
Slična je situacija i u drugim većim gradovina, cene stanova u Kragujevcu su za poslednjih godinu i po čak skočile i ne očekuje se njihov pad, rekao je Mraović, ukazujući da se tu kao i u Nišu cene drže, jer su u pitanju univerzitetski centri, gde se stanovi uvek traže.


Dodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak