Home RSS
Real Estate
Cars

Investitore oterao zakup zemljišta

SveVesti
Investitore oterao zakup zemljišta


Zakonski problemi u Srbiji utiču na dramatično zaostajanje građevinarstva i celog industrijskog razvoja Srbije. Jedina smo zemlja u ovom delu sveta koja nema zakon o restituciji 

Cene stanova na tržištu Srbije su nerealno visoke, a naročito su precenjeni polovni stanovi, koji su i do 30, 40 odsto skuplji od svoje realne vrednosti, kaže Slobodan Mihajlović, direktor kompanije „Blok 67 Associates", koja u tom novobeogradskom bloku na 13,7 hektara gradi stambeni kompleks „Belvil". Prema njegovim rečima, slična situacija na tržištu nekretnina dešavala se i Poljskoj za vreme tranzicije, kada su cene polovnih i novih stanova u Varšavi bile izjednačene. Zahvaljujući merama koje su Poljaci bili u obavezi da prihvate prilikom priključenja EU, došlo je do kontinuirane izgradnje stanova, što je, kako ističe Mihajlović, drastično oborilo cenu polovnih nekretnina. Direktor kompanije „Blok 67 Associates" je na panelu održanom u okviru Sajma nekretnina i investicija „Belre" naglasio da će poljski model biti primenljiv i u Srbiji, i izrazio očekivanje da će u narednom periodu biti moguće ostvariti kontinuiranu gradnju novih stanova.

- Sa početkom masovne gradnje u Poljskoj novi stanovi su zadržali istu cenu. Ona nije dalje rasla, ali su tri-četiri godine nakon tog procesa polovni stanovi postali upola jeftiniji od novih. Do tada se cena gradila po stepenastom principu - na cenu prodatog stana u komšiluku dodavano je deset odsto, što je bilo daleko od realnog. Potrebno je stvoriti uslove da se u Beogradu gradi minimum deset projekata poput „Belvila" i da se tržište formira tako da se na pravu meru svedu oni koji spekulišu cenama - kazao je Mihajlović.

On smatra da kriza na svetskom finansijskom tržištu neće izazvati drastične promene na srpskom tržištu, jer je Srbija dugo bila isključena iz globalnih finansijskih tokova, u kojima su hipotekarni krediti osnovni metod za kupovinu stanova. Mihajlović je izneo podatak da je u našoj zemlji svega pet odsto stanovništva sposobno da podigne hipotekarni kredit, dok u zapadnim zemljama takav kapacitet ima skoro 90 odsto stanovništva.

I Milan Parivodić, bivši ministar za ekonomske odnose sa inostranstvom, a sada partner u advokatskoj kancelariji „Wolf Theiss" mišljenja je da se samo masovnom izgradnjom stanova može smanjiti njihova cena. On kaže da je trenutna ponuda nekretnina vrlo oskudna i ograničena, ali da će cene početi da padaju tek nakon što se obave svojinske reforme koje će omogućiti masovnu gradnju.

Slobodan Mihajlović, direktor kompanije „Blok 67 Associates" i Milan Parivodić

Parivodić naglašava da je potrebno da Vlada Srbije „pod hitno" pošalje u Skupštinu Zakon o restituciji i građevinskom zemljištu, koji je on svojevremeno napisao sa timom stručnjaka.

- Ovaj zakon je kompletan i jedinstven, a rešava i pitanje privatizacije građevinskog zemljišta i restitucije. To mora biti jedinstven zakon, jer bi u suprotnom to bilo polovično rešenje. Zakonski problemi u Srbiji utiču na dramatično zaostajanje građevinarstva i celog industrijskog razvoja Srbije. Jedina smo zemlja u ovom delu sveta koja nema zakon o restituciji. Konsolidacija svojinskih odnosa je suština pravne sigurnosti. Reforme moraju biti brzo završene, jer se nalazimo u uslovima svetske krize. Nalazimo se pred zastojem građevinske industrije zbog nedostatka novca, a cene nekretnina u Srbiji su bitno veće nego u zemljama u okruženju. U Bugarskoj su one na 50 odsto naših, a u Rumuniji na 60 odsto - rekao je Parivodić.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak