Home RSS
Real Estate
Cars

Stambeni krediti u nekim bankama skuplji i 50 odsto

24 sata
Stambeni krediti u nekim bankama skuplji i 50 odsto


Svetska ekonomska kriza naterala je većinu banaka u Srbiji da kamate na stambene kredite, sa donedavno uobičajenih sedam odsto, podignu na raspon od devet do 13 odsto. Zbog ovog poskupljenja, ekonomisti savetuju građane da se strpe sa pozajmicama za nekretnine.Usled svetske krize, velike banke koje pozajmljuju drugim bankama novac za kreditiranje, svoje kamate digle su skoro duplo. To je otežalo situaciju građana koji sada žele da podignu stambeni kredit. Da je situacija alarmantna govori i podatak da su kamate od septembra do danas skočile sa prosečnih sedam procenata na minimum 10 odsto. Koliko ova poskupljenja zaista znače za džep ukazuje činjenica da je mesečna rata za kredit od 50.000 evra, sa kamatom od sedam odsto, manja za 70-ak evra od one koju stvara kamata od oko 10 odsto.
Jedna od retkih banaka koja nije poskupela stambene kredite jeste Alfa banka. Ipak, i u ovoj banci slede korekcije.
- Prva odluka je da za ranije odobrene stambene kredite nećemo podizati našu maržu. Što se tiče novih stambenih kredita, neke korekcije će verovatno uslediti tek u decembru, ali to poskupljenje neće biti ni blizu onome kao što su to uradile neke druge ovdašnje banke - kaže za „24 sata” Nebojša Đorđević, član Upravnog odbora Alfa banke.
I ekonomista Goran Nikolić smatra da građani treba da budu obazrivi kada se zadužuju.
- Inostrane banke su podigle marže za izvore kreditiranja i banke su morale da dignu kamate na evro kredite. Slično je i sa kreditima u „švajcarcima” - kaže za „24 sata” Nikolić.
On smatra da bi građani trebalo da sačekaju da se kriza malo umiri i da cene nekretnina padnu.
- Ipak nema mesta prevelikom optimizmu i očekivanjima da će se kamate tako lako vratiti na stari nivo - zaključuje Nikolić.
Jedina olakšavajuća okolnost je činjenica da je Euribor posle dužeg skoka pao na 4,75 odsto, što će verovatno dovesti i do smanjenja rata kod onih koji su već podigli kredit.

Uticaj viših kamata na dinarske uloge
Deo razloga zbog čega su kamate na stambene kredite skočile leži i u činjenici da će se kreditiranje vršiti iz depozita banaka. Zato one banke koje sada nude visoke kamate na dinarsku štednju, to kompenzuju kroz više kamate na stambene kredite.

iznos kamata rata
80.000 evra 7 odsto 532 evra
80.000 evra 9 odsto 643 evra
80.000 evra 11 odsto 761 evraDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak