Home RSS
Real Estate
Cars

Prosečna cena hektara 300 evra

Dnevnik
Prosečna cena hektara 300 evra


Od 2.928 hektara, koliko je u sremskomitrovačkoj opštini ove godine ponuđeno u jednogodišnji zakup, izuzev jedne parcele od osam hektara u Ležimiru, 57 zakupaca je izlicitiralo sve ostale površine, po cenama od najniže izlicitirane cene od 10, pa do 50 hiljada dinara po hektaru - izjavio je, na jučerašnjoj konferenciji za novinare, zamenik gradonačelnika Sremske Mitrovce Srđan Kozlina, dodajući da je zajednička procena članova Komisije da je ovogodišnjom dvodnevnom licitacijom ostvarena želja lokalne samouprave da se oranice daju na obradu pravim poljoprivrednim proizvođačima.Na licitaciji je učestvovalo 136 zainteresovanih zakupaca, koji su podneli 311 prijava za učešće. Najviša cena nije iznenađujuća, budući da je postignuta na izuzetno kvalitetnoj zemlji na dve parcele u ataru Kuzmina, blizu tvrdog puta, gde je tržišna cena zakupa oko 300 evra po hektaru. Ako se uzme u obzir najavljeno povećanje državnih subvencija na 150 evra po hektaru, jasno je zašto su zakupci imali računa da zakup hektara najbolje zemlje plate 50.000 dinara – rekao je predsednik Komisije za davanje državne zemlje u zakup Vladimir Vučenović, napominjući da je prosečna izlicitirana cena bila 25.679 dinara po hektaru i da od ukupnog izlicitiranog iznosa od skoro 75 miliona dinara, u gradski budžet treba da se slije gotovo 30 miliona dinara.

-Ova sredstva upotrebiće se strogo namenski za uređenje atarskih puteva, širenje vetrozaštitnih pojaseva i druge investicije u poljoprivredi - pojasnio je Vučenović.
Načelnik Odeljenja za privedu Živan Papić je naglasio da je da primetno smirivanje takmičenja u vrtoglavim cenama zakupa budući da je prosečna cena zakupa hektara zemljišta ove godine je 5.000 dinara niža od prošlogodišnje.

-Ove godine nije bilo astronomskih ponuda, divljanja cena zakupa i zbog činjenice da konkurs nije dozvoljavao učešće na licitaciji onima koji nisu izmirili obaveze za prošlogodišnji zakup. Svi individualni poljoprivredni proizvođači su uredno izmirili obaveze za prošlogodišnji zakup zemljišta, ali to isto nisu na žalost učinila i poljoprivredna preduzeća, koja takođe obrađuju državno zemljište, na prvom mestu „Mitrosrem” koji se na ovogodišnjoj licitaciji nije ni pojavio. Zato je opštinski budžet lane uskraćen za čitavih 12 miliona dinara, jer od oko 33 miliona dinara izlicitiranih iznosa, ta preduzeća nisu uplatila više od 20 miliona dinara. Sada je na potezu ministarstvo poljoprivrede da od tih preduzeća naplati taj novac. Ove godine mogu reći da su pravi poljoprivredni proizvođači uzeli u zakup zemljište u koje će, uz maksimum ličnog napor, uložiti sve agrotehničke mere da bi mogli ostvariti i određenu zaradu - naglasio je Papić.

Konferenciji za novinare prisustvovali su i poljoprivrednici iz Sremske Mitrovice Siniša Đurđević i Petar Gajin koji su istakli da su uspeli da zakupe zemlju koju su i želeli.
Uz napomenu da čekaju novi Zakon o poljoprivrednom zemljištu, kako bi dobili mogućnost da zemljište zakupe na duži rok i tako mogu da dugoročno planiraju proizvodnju, odnosno da su se za varijantu zakupa na ovako kratak rok od samo godine dana odlučili prvenstveno, jer su znali da su parcele koje uzimaju optimalno obrađivane sa svim neophodnim agrotehničkim uslovima, koji je na njima bio predusev, kao i da im je obećano da će na licitaciji sledeće godene prednost imati oni koji su ove godine izlicitirali upravo te površine, sve ih je to motivisalo da se odluče na ovako kratak period zakupa.

- Brat i ja smo planirali da u zakup uzmemo oko 180 a izlicitirali smo blizu 90 hektara. Počeli smo od početne cene od devet i 18 hiljada po hektaru, a dobili smo jednu parcelu na 32.500 dinara a drugu na 36.500 dinara. Ako država ispoštuje obećanih 150 evra po hektaru onda će nam se isplatiti ovaj zakup jer smo hektar zamljišta dobili po početnoj ceni. Naravno da moramo ispoštovati i plodored i kompletnu agrotehniku, od setve preko zaštite bilja. Istina je da nismo strogo poljoprivredni proizvođači nego smo prevashodno vlasnici firme „Agreko” iz Sremske Mitrovice i bavimo se svim u vezi poljoprivrede. Godina dana je zaista kratak period jer se mora zaista puno uložiti u ovu zemlju, tako da tek sledeće godine očekujemo prvu dobit. S obzirom na to da smo znali koje su parcele bile u pitanju siguran sam da će nam se isplatiti, naravno pod ovim uslovima koje sam već naveo. Naravno da ćemo ispoštovati kompletnu proceduru, da zemlja dobije sve što treba, od analize zemljišta, pa svega ostalog. Da nismo znali pitanje je da li bi smo uopšte i učestvovali na licitaciji.Dodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak