Home RSS
Real Estate
Cars

Zlatna zemlja na Zlatiboru

Kurir
Zlatna zemlja na Zlatiboru


Vlasnici livada i pašnjaka u planinskom selu Ribnica ispod Zlatibora ovih dana više no iko drugi okreću glave prema nebu i nadaju se što skorijem snegu. Od kako je, pre godinu dana, na Torniku, iznad samog sela, podignuta moderna šestosedna žičara i izgrađeni skijaški tereni, cena placeva u selu višestruko je skočila, a vlasnici zemlje se nadaju da će, ako bude snega i žičara već ove zime počne raditi punom parom, placevi na njihovim imanjima već na proleće, kad počne sezona zidanja, biti još skuplji.Na desetak kilometara od već prenatrpanog i preizgrađenog centra Zlatibora, Ribnica ispod Tornika do dana današnjeg ostala je prava turistička oaza, sa tek pokojom izgrađenom vikendicom. Lepotu sela bogati užički trgovci prepoznali su još pre više od 150 godina, a za vreme čuvenog rujanskog serdara Jovana Mićića selo je imalo kafanu. Pre izgradnje skijaškog centra na Torniku, zemlja u Ribnici nije bila na visokoj ceni. Ar je mogao da se kupi za 500 evra, ali i uz tu cenu zainteresovanih je bilo malo.

Tek pošto su uz Tornik postavljeni prvi stubovi moderne žičare, a zatim i najavljena izgradnja veštačkog jezera iz kog će voda biti korišćena za pravljenje veštačkog snega za ski-terene, cena placeva skočila je na 4.000 evra po aru, a ovih dana neki meštani odbili su ponude da svoju zemlju prodaju i po ceni od čak - 7.000 evra po aru!

- Letos i jesenas u selu je, koliko znam, prodato tridesetak placeva. Kupuju ljudi iz Beograda, Vojvodine, malo koji dan prođe a da se po selu neko ne raspituje za placeve, cene... Većina meštana, međutim, nerado prodaje zemlju. Nadaju se, ako zimus bude dosta snega i ako skijalište bude radilo punom parom, da će cena još ići nagore, na proleće možda i svih 10.000 evra po aru - kaže jedan od meštana sela.

S druge strane, Ribnica je, osim što je u blizini skijališta na Torniku, i neka vrsta ventila za već prenaseljeni centar Zlatibora, na kome je ar placa ne tako davno dostigao cenu od neverovatnih 25.000 evra. Najavljena je i izgradnja gondole, koja će upravo preko Ribnice povezati Tornik sa centrom Zlatibora.

STROGA PRAVILA GRADNJE

Opštinsko veće Čajetine predložilo je odbornicima SO na usvajanje akta kojima se investitorima nalažu stroga pravila gradnje na području Ribnice. Konačna odluka biće doneta krajem ove nedelje.
- Minimalna površina parcele na kojoj se može zidati jeste šest ari, a objekat može pokriti maksimalno 35 odsto te površine. Apartmanske kuće mogu imati najviše prizemlje i jedan sprat, mogu biti visoke do sedam metara. Takođe, kuće mogu biti građene samo od drveta, kamena i drugih prirodnih materijala - kažu u opštini Čajetina.
Određena je i cena komunalnog opremanja objekata u Ribnici, koja će iznositi od 3.166 do 23.706 dinara po kvadratu stambenog prostora, zavisno od veličine objekata.Dodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak