Home RSS
Real Estate
Cars

Kirije u Beogradu padaju, a u provinciji rastu

Blic
Kirije u Beogradu padaju, a u provinciji rastu


Pad dinara i svetska finansijska kriza opravdanje su i za podizanje kirija u Srbiji. U većini velikih gradova stanodavci su podigli cene iznajmljivanja stanova i soba, a u Beogradu padaju kirije luksuznih stanova na najatraktivnijim lokacijama.
 

Gotovo u svim agencijama za izdavanje nekretnina u glavnom gradu kažu da nema kirije ispod 200 evra, ali da su stanarine luksuznih stanova počele da opadaju. U agencijama očekuju da će početi da padaju i kirije manjih stanova, inače najtraženijih, ali posle Nove godine.
- Ovo nije sezona izdavanja da bismo mogli kvalitetnije da prognoziramo. Najskuplji je Vračar i tamo je najniža kirija 300 evra. Na Autokomandi izdavanje dvosobnog stana košta 500 evra. Na Starom gradu i Dorćolu kirije jednosobnih stanova kreću se od 400 evra. Na Banovom brdu nema ničeg ispod 200 evra. U Borči i Krnjači jednosoban stan košta 150 evra - objašnjava Jelena Abazović iz agencije „Status”.
U „Gei” prognoziraju skorašnji pad stanarina jer je ponuda veća od tražnje i da sve ukazuje na to da će platežna moć slabiti, pa će stanodavci spuštati kirije da im nekretnine ne bi zvrjale prazne. U agenciji „Trijumf” kažu da kirije luksuznih stanova padaju jer je tražnja opala, ali da se stanarine manjih stanova ne menja.
- Kirije luks stanova opale su za 10-15 odsto. Takav stan na Vračaru koštao je 700 i 800 evra, a sada 500-600. Kirije su pale i kod „Arene”. U centru stanarine su niže na Dorćolu, Paliluli i Zvezdari. Vlasnici sami zovu i spuštaju kirije - objašnjava Vesna Zorić, vlasnica te agencije. Ona kaže da su cene i letos bile „prejake”, i to za 30 odsto više nego prošle godine.

- Više se traže stanovi u širem centru. Najviše u Žarkovu, na Vidikovcu, Ceraku, u Filmskom gradu. Kirije će najverovatnije pasti tokom zime, jer su previsoke, a najviše su ugroženi radnici i studenti. Prava slika čeka nas u februaru, kada se povećava izdavanje stanova - kaže Zorićeva. I iskustvo agencije „Cvetković - Roškov” ukazuje da se kirije snižavaju.
- Potražnja je smanjena. Stan koji je ranije izdavan za 400 evra sada je 350 - kaže Snežana Čonkić iz te agencije.
U drugim gradovima u Srbiji kirije uglavnom rastu, i to zbog skoka evra i straha od ekonomske krize. Tako su i kirije u Novom Sadu porasle, pa nema garsonjere ispod 250 evra. Upravo zbog toga studenti se sve više odlučuju da putuju nego da plaćaju stanarine. Stanodavci su postali sve nerealniji, kažu oni.
- Mesec dana tražio sam stan u Novom Sadu i nisam ga našao. Garsonjera od 20 kvadrata košta 200 evra. To je previše, a besmisleno je tako mali prostor deliti s nekim - priznaje student Nemanja Najerica.
Samo zbog „dobre volje” kolege koji mu je ponudio svoju kuću, odlučio je da ostane u Novom Sadu.
U agencijama za izdavanje kažu da je ovogodišnji rast kirija prouzrokovao sve veći priliv studenata iz unutrašnjosti.
- Od oktobra su cene garsonjera vrtoglavo počele da skaču. Ove godine upisano je više studena nego što se očekivalo, pa su stanodavci podigli kirije - kaže Dragana Kragić iz agencije „Milenijum”. Drugi razlog visokih kirija jeste to što pojedini vlasnici pokušavaju da izdavanjem stanova isplate ratu kredita koji su podigli.
- Cene kvadrata su skočile i stanodavci na bilo koji način žele da povrate uloženo. Međutim, nekretnine sa tako visokim kirijama pre će biti prazne, jer su podstanari najčešće studenti koji to ne mogu sebi da priušte - kaže Kragićeva.
U agencijama kažu da više ni lokacije nisu merilo za visinu kirije, pa se, po istoj ceni može naći stan u Novom naselju i u centru grada. Ekonomska kriza je još jedan od razloga stanodavaca da podignu kirije.
- Vlasnica mi je podigla stanarinu za 50 evra zbog ekonomske krize! Kud ću u selidbu usred zime? - pita se Mirjana Cvetković.
U Nišu nema povećanja kirija, ali nagli skok očekuju posle Nove godine. U agenciji „Sponzor” kažu da se sobe iznajmljuju za 50-80 evra, a stanovi za 100-800 evra gde kirajdžiju očekuje kožni nameštaj, đakuzi i sličan luksuz.
U Kragujevcu, prema podacima agencije „Palma”, kirije su skočile za 30 do 50 evra u zavisnosti od lokacije. Glavni razlozi su skok evra, poskupljenje izgradnje od 100 do 200 evra po kvadratu i korekcija cena u trgovinama. Do pre dva meseca garsonjera je mogla da se zakupi za 100-120 evra, a sada od 150 do 170 evra. U „Palmi” kažu da su od sredine novembra stanovi poskupeli za 40-50 evra. Zakupnine luksuznih stanova ostale su iste i za njih valja platiti 700 ili 800 evra.


Dodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak