Home RSS
Real Estate
Cars

Niko ne kupuje, niti gradi stanove u Republici Srpskoj

Nezavisne novine
Niko ne kupuje, niti gradi stanove u Republici Srpskoj


Graditelji stanova u RS nerijetko odustaju od gradnje ili probijaju rokove jer potencijalni kupci, u iščekivanju sniženja cijena, odgađaju kupovinu stanova, pa "živih para", novih ugovora i prodaje na tržištu nekretnina trenutno skoro da i nema. 

Naime, zbog svjetske ekonomske krize već duže vrijeme se najavljuje da će cijene kvadrata stana pasti, pa građani zbog toga odlažu kupovinu stanova, bez obzira da li se radi o novoj i staroj gradnji.

Međutim, u agencijama za nekretnine kažu da cijene stagniraju i da do drastičnog sniženja cijena neće ni doći.

Nedžad Rešić, vlasnik Agencije za promet nekretnina "Agent" u Prijedoru, kazao je da u ovom gradu, kao i u svim drugim gradovima RS, u zadnja dva mjeseca vlada blokada na tržištu nekretnina.

"Na ponudi imamo jako puno starih stanova, ali niko ih ne kupuje jer svi očekuju sniženje cijena. Ako ćemo biti realni, pojeftinjenja većeg od pet odsto neće biti. Što se tiče izgradnje novih stanova, u Prijedoru je uopšte nema. Investitori to obrazlažu činjenicom da su strašne oscilacije u cijenama građevinskog materijala, a kupci samo gledaju", kazao je Rešić.

On je dodao da se u ovom gradu cijena stanova po metru kvadratnom zavisno od lokacije, spratnosti i starosti stanova kreće od 1.000 do 1.500 KM.

Senka Gatarić-Vasilić, vlasnica banjalučke Agencije "Euroagent", kazala je da u ponudi ima veoma veliki broj starih stanova ali da se više i ne sjeća kad je neki prodala.

"Kada je riječ o Banjaluci i prodaji stanova, cijene stagniraju. Ponude ima koliko hoćete, znamo da ima i tražnje, ali niko ne kupuje", rekla je Gatarić-Vasilićeva.

Ona je dodala da se cijene kreću od 1.200 KM koliko košta metar kvadratni u barakama u Budžaku i Laušu, pa do 4.000 KM u užem centru grada.

"Prodavci misle da mogu da ucjenjuju kupce i drže cijenu, ali ništa time ne dobijaju osim što blokiraju tržište", navela je Gatarić-Vasilićeva.

Prema njenim riječima, jako slabo se prodaju i stanovi u novoj gradnji.

"Imala sam novi stan po cijeni od 2.350 maraka po kvadratu što je zaista povoljno, ali eto prodaja nije izrealizirana. Iz nekih razgovora sa investitorima mogla sam da čujem da i tamo vlada popriličan haos, pa mnogi od njih razmišljaju o prekidu gradnje ili drastičnom sniženju cijena da bi prodali ono već napravljeno", istakla je Gatarić-Vasilićeva.

Željko Vučić, vlasnik banjalučke agencije "Sezam", rekao je da se radi o nedostatku novca kod kupaca koji će svakako uticati na sniženje cijena, a ono bi moglo uslijediti na proljeće.

"Zbog nedostatka novca moraće doći do pada cijena, to je neminovnost, a do tada će sve stati - i prodaja i gradnja", kazao je Vučić.

Trgovci nekretnina u Bijeljini kazali su da se cijene stanova u ovom gradu kreću oko 1.500 maraka, ali da je prodaja u potpunosti stala kao i izgradnja novih stanova.

"Jednostavno rečeno, kupci čekaju pojeftinjenje, a zbog nedostatka novca kasni ili u potpunosti staje izgradnja", kazali su u bijeljinskim agencijama nekretnina.

Jovica Katić, direktor preduzeća "Platinijum invest", koje se bavi izgradnjom stanova u Banjaluci, kazao je da problem imaju ona preduzeća koja se oslanjaju na kredite te na novac kupaca.

"Mi nemamo taj problem jer imamo vlastita sredstva, ali postoje preduzeća koja imaju. Uoči ekonomske krize koja se najavljuje banke daleko teže daju kredite, a i građani zbog kamata koje nisu stabilne ne odlučuju se da ih podižu", rekao je Katić.Dodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak