Home RSS
Real Estate
Cars

Prodaja stanova u Hrvatskoj stagnira zbog nerealnih cena

Vjesnik
Prodaja stanova u Hrvatskoj stagnira zbog nerealnih cena


Iako je kriza, pojeftinjenja nekretnina nema. Situacija se može preokrenuti ako investitori snize cijene, a banke kamatne stope te država uvede porez na neiskorišteno zemljište 

Većina dionica građevinskih tvrtki posljednjih je pola godine izgubila više od 70 posto vrijednosti, a banke istodobno najavljuju da će podignuti kamatne stope u 2009. Takav pritisak na građevinske tvrtke i investitore mogao bi se katastrofalno odraziti na cijeli građevinski sektor, a time i na stanogradnju.
Voditelj portala CentarNekretnina Domenico Devescovi kaže da će se banke suočiti s investitorima koji neće moći servisirati svoje obveze, dakle vraćati kredite kojima su financirali gradnju te će morati drastično smanjiti broj zaposlenih, a država će se suočiti s povećanjem nezaposlenosti.
»Jedno od rješenja je da banke snize kamatne stope i omoguće kupcima nekretnina dostupnije uvjete kreditiranja jer je stambeno kreditiranje u Hrvatskoj i dalje jedan od najsigurnijih plasmana za banke«, ističe Devescovi. Po njemu, trebalo bi ozbiljno razmisliti i o uvođenju poreza na neiskorišteno građevinsko zemljište čime bi se zasigurno potaknulo pojeftinjenje zemljišta a onda bi i investitori dobili manevarski prostor za snižavanje cijena novosagrađenih stanova.
»Država bi mogla razmisliti i o snižavanju stope PDV-a na novoizgrađene stanove onima koji prvi put kupuju nekretninu ili o subvencijama kako bi se mladim obiteljima pomoglo u rješavanju stambenog pitanja«, predlaže Devescovi.
Investitori tvrde da trenutačno nemaju prostora za spuštanje cijena koje su sada mnogima previsoke.
Razlog tomu treba potražiti godinu i pol ili dvije godine unazad kad su investitori počinjali graditi po bitno drukčijim okolnostima, kad je potražnja još bila dobra, a stambeni krediti dostupniji.

Za kvadrat vikendice na Jadranu 2028 eura
Zanimljivo je da cijene i na Jadranu stagniraju te se u posljednjih mjesec dana nisu znatnije mijenjale. Prosječna cijena kvadrata vikendice i apartmana je 2028, a kuća 1596 eura. Četvorni metar stana na Jadranu iznosi oko 2300 eura, ali je razlika u cijeni velika na sjevernom dijelu u odnosu na ostatak priobalja. Primjerice, prosječni stan u Poreču košta 1941 eura po četvornom metru, dok je u Makarskoj petstotinjak eura skuplji.

U Zagrebu lokacija diktira cijenu
Cijene stanova u Zagrebu u posljednjih mjesec dana pale su za 1,2 posto, a na godišnjoj razini za nešto manje od jedan posto. Prosječna cijena četvornog metra je 2021 eura, no ona varira ovisno o lokaciji. Tako su stanovi u centru i dalje najskuplji i koštaju oko 500 eura više od prosjeka. Istodobno, jeftiniji su stanovi u manje atraktivnim naseljima kao što su Dubrava i Novi Zagreb gdje se prosječna cijena kvadrata kreće između 1700 i 1800 eura. Kvadrati kuća su 36 posto jeftiniji od prosjeka.


Dodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak