Home RSS
Real Estate
Cars

Prazna sela u Bačkoj i banatskom Potisju - kuće za 1000 evra

Blic
Prazna sela u Bačkoj i banatskom Potisju - kuće za 1000 evra


U severnoj Bačkoj i banatskom Potisju ima oko 2.000 praznih i napuštenih kuća koje mogu da se kupe za par hiljada evra, a one starije gradnje i za svega 1.000 evra. U selu Kupusina kod Apatina očuvana prizemna kuća sa okućnicom od četiri ara košta 3.500 evra. Slično je i u kulskim i srbobranskim selima koja su opustela. Potražnje nema jer su se svi koji su to mogli preselili u gradove gde cena jednog kvadrata ponegde košta više nego cela kuća na selu.Nedavno je u selu prodata zaista lepa kuća za samo 10.000 evra. Imala je veliku okućnicu, uređeno ekonomsko dvorište i nešto zemlje. To je najskuplje prodata kuća, jer ih ima bar stotinak praznih i napuštenih. Cena im je od 1.000 do 5.000 evra. U njih, naravno, treba ulagati, ali ako se uzme u obzir cena kvadrata stana u Subotici (u proseku 750 evra), daleko je isplativije kupiti ovakvo domaćinstvo. Selo Martonoš između Horgoša i Kanjiže ima prilazni put, telefon, gas, uz samu je obalu reke Tise, zemlja je plodna, a cene kuća su bagatelne - kaže Radivoje Belančić, broker koji radi u Subotici, ali se ne odriče Martonoša kao mesta stanovanja.
Napuštenih kuća ima i u Novom Kneževcu, selima Đala, Ostojićevo, Oromu, zatim u Njegoševu, Bajši, Pačiru, Staroj Moravici i drugim selima bačkotopolske opštine.
- Imam na stotine zahteva za prodaju kuća u Starom i Novom Žedniku, Mišićevu, Bajmoku, Čantaviru i drugim okolnim mestima. Najnoviji primer je ponuda na prodaju kuće u relativno dobrom građevinskom stanju. Vlasnik uz kuću i objekte ekonomskog dvorišta nudi i jutro zemlje za samo 5.000 evra. To nije ni četvrtina cene garsonjere u Subotici.
Jovan Aradski, vlasnik Agencije za nekretnine „Kruna“, dodaje da je osetna navala i prodavaca-naslednika napuštenih kuća u pograničnom pojasu, zatim u Sanadu kod Čoke, ali i udaljenih napuštenih salaša čija je cena, u zavisnosti u kakvom su stanju, skoro mizerna.
- Ima napuštenih, udaljenih salaša koji su skoro budzašto, jer do njih najčešće nemaš puta, nemaju struju, jednostavno, to su ostaci nekadašnjih salaša - napominje Aradski.
Nemali broj napuštenih imanja je i u Adi i Bečeju, zatim u mnogim somborskim selima.
U Svilojevu uz regionalni put prema Novom Sadu i Osijeku u poslednjih nekoliko godina izbeglice su kupile brojne kuće. Prema rečima Aleksandra Dukića iz firme za nekretnine „Stefan strit“, za poslednjih godinu dana sklopljeno je 50 kupoprodajnih ugovora za prodaju kuća.
- Stariji ljudi ostaju na selu, dok mlađi biraju grad. Kuće na svega sedam kilometara od Apatina do Svilojeva nekoliko puta su jeftinije u Svilojevu i nije retkost da kuću nađete i za svega 3.000 evra. Jeftinije su kuće nego zemlja. Jutar zemlje košta od 1.000 do 1.500 evra i kupaca stalno ima, za razliku od kuća - kaže Dukić.

S voćnjakom 5.000 evra
Dok cene stanova i kuća u gradovima Bačke rastu, u selima padaju, ali kupaca nema. Najdrastičniji primeri su Ravno Selo u opštini Vrbas, Lovćenac i Feketić u opštini Mali Iđoš, Turija i Nadalj u opštini Srbobran i Lipar i Kruščić u opštini Kula. Na desetine je praznih kuća koje se godinama neuspešno prodaju.
- Najjeftinije kuće mogu se kupiti za 5.000 evra, a uz ekonomska dvorišta imaju i struju i gas, sa sve voćnjakom - kaže Aleksandar Jojkić, predsednik MZ Turija.Dodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak