Home RSS
Real Estate
Cars

Pravni okviri davanja u zakup poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini

Ministarstvo poljoprivrede
Pravni okviri davanja u zakup poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini


Ministarstvo poljoprivrede i Nemačka organizacija za tehničku saradnju (GTZ) sa Programom podrške ekonomskom razvoju i zapošljavanju u Srbiji (WBF), održali su seminar na temu davanje u zakup državnog poljoprivrednog zemljišta i privatizacija poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini.Ministarstvo poljoprivrede šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije i Nemačka organizacija za tehničku saradnju (GTZ) sa Programom podrške ekonomskom razvoju i zapošljavanju u Srbiji (WBF), održali su seminar na temu davanje u zakup državnog poljoprivrednog zemljišta i privatizacija poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini. Seminar predstavlja nastavak saradnje koji je započet u junu 2006. godine, na inicijativu Ministarstva.

Predavanja su održali renomirani nemački stručnjaci iz BVVG Bodenverwertungs- und – verwaltungs- GmbH – institucije koja je izvršila privatizaciju istočnonemačkog zemljišta i koji imaju dugogodišnje iskustvo u davanju državnog poljoprivrednog zemljišta u zakup, gospodin Hans- Egbert fon Arnim (Hans- Egbert von Arnim), gospođa Elizabeta Špar- Karniero (Elizabeth Spahr-Carniero) i g-din Mihael Muncel (Michael Münzel). Prvi dan seminara renomirani stručnjaci su obišli opštinu Sremska Mitrovica, gde su razgovarali sa članovima komisije koja je učestvovala na izradi Godišnjeg programa zaštite, uređenja i korišćenja poljoprivrednog zemljišta. Članovi komisije su upoznali stručnjake sa aktuelnom situacijom na terenu u vezi sa izradom Godišnjeg programa opštine Sremska Mitrovica.

U utorak 28. novembra, održan je seminar na kome su prisustvovali stručnjaci iz ove oblasti, kao i učesnici u sprovođenju postupka davanja državnog poljoprivrednog zemljišta u zakup, predstavnici RGZ-a, Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, Agencije za privatizaciju, Ministarstva finansija, Agencija za privatizaciju, Mreža za restituciju, kao i predstavnici individualnih poljoprivrednih proizvođača i ostali stručnjaci iz ove oblasti. Teme seminara su bile:

1. Menadžment poljoprivrednim zemljištem u državnoj svojini u budućnosti
2. Menadžment i privatizacija poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini - slučaj Srbije
3. Pravni okviri davanja u zakup poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini sa osvrtom na situaciju u Srbiji
4. Praktični aspekti davanja u zakup poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini.

Stručnjaci iz Nemačke posetili su i inspekciju za poljoprivredno zemljište kao značajnog učesnika u sprovođenju postupka davanja u zakup državnog poljoprivrednog zemljišta i razmenili iskustva o mogućim problemima na koje se nailazi na početku sprovođenja postupka.

Zaključak eksperata i predstavnika Ministarstva, je nastavak ove uspešne saradnje i razmena iskustava u sprovođenju postupka u narednom periodu, kao i uspešna i efikasna implementacija zakona o poljoprivrednom zemljištu.Dodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak