Home RSS
Real Estate
Cars

Poslovni centar na peščari

Politika
Poslovni centar na peščari


U Novom Beogradu će na još 1,6 miliona kvadrata moći da se gradiNovi Beograd, najmnogoljudnija opština u Srbiji, sutra proslavlja 60. rođendan. Na nekadašnjoj močvari nikao je grad sa 800 stambenih solitera, 86.000 stanova, 19 osnovnih škola, pet srednjih, dve više škole, tri fakulteta i najveći Univerzitetski grad u jugoistočnoj Evropi.
Prema poslednjem popisu iz 2002. godine, u njemu živi 236.898 ljudi, ali je procena upućenih da ove godine u novom delu prestonice živi do 300.000 građana. Procenjuje se da u Novom Beogradu posluje oko 5.000 preduzeća i 7.850 zanatskih i trgovačkih radnji u kojima je zaposleno oko 100.000 radnika.
Prvi istorijski trag o naseljavanju ove teritorije zabeležen je u Kruševskom pomeniku iz 1713. godine, u kome je zapisano da selo Bežanija postoji od 1512. godine. U njemu su bile 32 kuće, a 1810. godine 115 domaćinstava. U naselju Stara Bežanija nalazi se i najstariji sakralni objekat, pravoslavna crkva Sveti velikomučenik Georgije sagrađena 1827. godine.
Širenje Beograda po levoj obali Save bilo je predviđeno prvim urbanističkim planom iz 1923. godine, ali je tek 11. aprila 1948. godine postavljen kamen temeljac Novog Beograda. Zahvaljujući omladinskim radnim brigadama, podizana su naselja i blokovi, da bi 1952. bila osnovana opština Novi Beograd.
Novi Beograd više nema gde da se širi, jer su gotovo sve najatraktivnije lokacije zauzete. Za investitore koji žele da ulože baš u grad preko Save, ipak, ima nade, jer ovaj deo metropole može da „istrpi” dodatnih oko 1,6 miliona kvadrata. U bližoj budućnosti neimari će sagraditi oko pola miliona kvadrata u Bloku 26, oko 250.000 uz Ulicu Jurija Gagarina i 150.000 kod sadašnjeg brodogradilišta.
Željko Ožegović, predsednik opštine Novi Beograd, objašnjava da je ova gradska opština, zahvaljujući razvijenoj infrastrukturi, blizini aerodroma, železničke i autobuske stanice i građevinskom zemljištu, sigurno najprivlačnija za investitore.
– U Novom Beogradu je trenutno u izgradnji 1,2 miliona kvadrata stambenog i poslovnog prostora. Poslovno središte domaćih i stranih kompanija, banaka i regionalno sedište „Microsofta” nalazi se u blizini „Arene”. Budući centar Novog Beograda i njegovo poslovno sedište planirano je da se nalazi u blokovima 25 i 26, gde će se graditi moderni „siti” sa oko 450.000 kvadrata. Tamo je predviđena izgradnja pet kula, od kojih četiri imaju po 50, a najmanja 30 spratova. Na prostoru nekadašnjeg Starog aerodroma u toku je izgradnja poslednje faze „grada u gradu”. U Bloku 19a firma GTC završava poslovno-komercijalni kompleks, a za potrebe Univerzijade se gradi oko dve hiljade stanova u Bloku 67 – ističe Ožegović.
Novobeogradski najjači adut svakako je prostor između Brankovog mosta i Gazele. Kada se za njega uradi detaljni urbanistički plan i reše imovinski odnosi, jer je trenutno naseljen, investitorima će na oko 80 hektara atraktivnog građevinskog zemljišta biti sazidano 700.000 kvadrata.
– Tu su građani spontano podigli manje legalno a više nelegalno naselje. Inicirao sam izradu studije za taj prostor i Urbanistički zavod je priprema. Prostor je već bio predmet nekoliko planova i međunarodnih konkursa i bila bi šteta to zanemariti. U sledećih pet do deset godina to će biti sigurno najbolje mesto u Evropi za gradnju – naglasio je Đorđe Bobić, glavni gradski arhitekta.
Sa uređenim travnjacima, brojnim drvoredima, parkovima i pošumljenim platoima, Novi Beograd je opština sa najviše zelenila. U „Parku prijateljstava” u blizini Palate federacije, strani državnici zasadili su stotinak platana – simbola mira.
– Promene su arhitektonske, urbanističke i ekonomske.Novi Beograd je gradska opština koja iza sebe nema veliku prošlost, ali ima sigurnu i izvesnu budućnost – zaključio je Željko Ožegović.
Povodom 60-godišnjice početka gradnje, od večeras do 7. maja biće održana manifestacija „Aprilski dani u Novom Beogradu”.
Predstavljajući program povodom jubileja Ožegović je rekao da će večeras u 19 časova, u „Blok galeriji” biti izložene fotografije sa konkursa o Novom Beogradu. Za subotu, 12. april, od 19 časova, ukoliko bude lepo vreme biće održan koncert „Parti brejkersa” na „Teatru” na Savi. Tri dana kasnije u zgradi opštine biće predstavljena knjiga „Novi Beograd: Osporeni modernizam” i otvorena izložba „Diferencirana susedstva Novog Beograda”.
U Sportskom centru „Vizura” biće organizovano prvenstvo u stonom tenisu, a promotivna biciklistička vožnja i takmičenje učenika osnovnih škola predviđena je za 20. april, kada će proraditi novoizgrađene biciklističke staze.
U okviru obeležavanja jubileja od 21. aprila do 1. maja biće izloženi konkursni radovi „Gradski park između hotela ’Jugoslavija’ i Brankovog mosta” i izložba grafika i objekata „Belfor – Novom Beogradu”.
-----------------------------------------------------------
Zaposlenost
Prema evidenciji Zavoda za nezaposlene u Novom Beogradu je od 95.000 građana radno sposobnih, bez posla 12.867 ili 7,6 odsto. Zaposleno je oko 77.000 ljudi od čega su 40 odsto žene. Samo u poslednjih šest godina je otvoreno novih 45.000 radnih mesta.
Prosečna zarada, bez poreza i doprinosa, u decembru 2007. godine, prema podacima republičkog Zavoda za statistiku, bila je 52.182 dinara.
-----------------------------------------------------------
Zahvalnice zaslužnima
Centralna proslava obeležavanja Dana Novog Beograda biće održana 11. aprila u 19 časova, u svečanoj sali hotela „Kontinetal”. Plakete za nemerljiv doprinos i zasluge na izgradnji Novog Beograda dobiće Slobodan Bosiljčić, komandant izgradnje, dok će zahvalnice, između ostalih, dobiti Predrag Koraksić Koraks, Srdan Golubović, Ana Ivanović, Božidar Maljković, Mihajlo Pantić …


Dodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak