Home RSS
Real Estate
Cars

Istraživanje na tržištu stanova i nekretnina u Novom Sadu

Danas
Istraživanje na tržištu stanova i nekretnina u Novom Sadu


Novosađani su prilično nepoverljivi prema agencijama za nekretnine, ali i prema investitorima i više od 40 odsto bi radije kupilo gotov nego stan u izgradnji, jedan je od rezultata istraživanja Agencije za istraživanje tržišta i javnog mnjenja Ninamedija, koja je prošlog meseca sprovela istraživanje o zadovoljstvu Novosađana kupljenim stanovima.Na reprezentativnom uzorku za Novi Sad prema polu i starosti, obuhvaćeno je 385 vlasnika i osoba koje su bile glavne u donošenju odluke o kupovini stana. Uzeti su u obzir stanovi do 20 godina "starosti", odnosno stanovi čija je gradnja završena u periodu od 1989. do 2008. godine. Interesantno je da su žene u dve trećine slučajeva one koje donose odluke o kupovini stana.
Prema anketi, Novosađani su zadovoljni i fasadama, krovovima, elektroinstalacijama, temeljnim pločama i konstrukcijom zgrade, zatim vodovodnim i kanalizacionim cevima, klimatizacijom, kao i keramikom u kupatilima. Nešto manje su zadovoljni parketom, stolarijom i zvučnom izolacijom, a najmanje liftovima i dodatnim zajedničkim prostorijama.
Na pitanje "da li bi bili spremni da uplate stan u izgradnji", 57 odsto ispitanika je odgovorilo potvrdno, dok je 43 procenta odbilo takvu mogućnost, iako su uslovi i cene daleko povoljniji nego kod kupovine gotovih stanova. Kažu da više vole da prvo vide šta kupuju, slušali su o tome da su neki godinama čekali na useljenje, ili su njihovi rođaci i prijatelji, pa čak i sami ispitanici imali loša iskustva s probijanjem rokova, neplaćanjem kamata zbog kašnjenja izgradnje, ili su investitori prodali isti stan više puta. Oko 13 procenata je navelo da nema ukupnu sumu novca za uplatu stana u izgradnji i da bi se radije odlučilo na kupovinu gotovog stana preko banke.
Najveći broj anketiranih Novosađana je prilikom kupovine stanova direktno sklopio ugovor sa investitorom, dok je svaki treći to učinio preko agencije za nekretnine.
Razlozi zbog kojih nisu spremni da angažuju agenciju za posredovanje u kupovini stanova odnose se u najvećoj meri na mišljenje da uzimaju velike provizije, da su pri tome nepotrebne, a da su uslovi uvek povoljniji u direktnom dogovoru sa investitorima. Dodatno, 26 procenata ima opšte nepoverenje prema agencijama nekretnina, petina je imala lično loše iskustvo sa agencijama i sedam odsto je čulo za loše iskustvo sa agencijama od svojih prijatelja.


Dodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak