Home RSS
Real Estate
Cars

Pao server u Nacionalnoj korporaciji za osiguranje stambenih kredita, obustavljeno davanje kredita

Biznis novine
Pao server u Nacionalnoj korporaciji za osiguranje stambenih kredita, obustavljeno davanje kredita


Zbog tehničkih problema u Nacionalnoj korporaciji za osiguranje stambenih kredita, obustavljena obrada zahteva za kredite, što građane može da košta i pet hiljada evraObrada zahteva za subvencionisane stambene kredite ponovo je obustavljena, a kao razlog navodi se tehnički problem sa softverom Nacionalne korporacije za osiguranje stambenih kredita (NKOSK). Direktor NKOSK Aleksandar Jović izjavio je kako se nada da će kvar u najkraćem mogućem roku biti otklonjen, a do tada se obustavlja prijem zahteva za stambene kredite. Juče iz ove korporacije nismo mogli da dobijemo informaciju o kakvim problemima je reč, kao i kada će odobreni zahtevi biti vraćeni bankama. Do tada mladi bračni parovi će morati da sačekaju na krov nad glavom po jeftinijim kreditima. S druge strane, komercijalne banke nastavljaju sa redovnim prijemom zahteva za stambene kredite.
Banke rade redovno
- Sosijete Ženeral banka Srbija prima zahteve za stambene kredite i obrađuje ih po uobičajenoj proceduri, a kreditne fajlove prosleđuje Nacionalnoj korporaciji za osiguranje stambenih kredita. Postoji zastoj u realizaciji subvencionisanih stambenih kredita od strane Nacionalne korporacije iz tehničkih razloga, zbog čega mi svoje klijente prilikom prijema kreditnih zahteva obaveštavamo da će, do otklanjanja problema, obrada zahteva trajati nešto duže nego što je uobičajeno - objasnio je za Biznis Miroslav Rebić, član Izvršnog odbora Sosijete Ženeral banke. Ipak, ovako je napravljena šteta i za banke koje su izdvojile sredstva za ove namene, a nisu ih usmerile u druge plasmane.
Krediti za mlade
Da bi građani mogli da konkurišu za ovu vrstu kredita, potrebno je da imaju prebivalište na teritoriji Srbije, platu manju od 100.000 dinara i da su mlađi od 45 godina.  Takođe, budući korisnik zajma ili njegov supružnik ne može već da poseduje stan ili kuću. Maksimalni iznos kredita iznosi 100.000 evra u dinarskoj protivvrednosti.
Obustavljanjem obrade zahteva za stambene kredite naneta je šteta i korisnicima ovih kredita, jer oni mogu da izgube i na hiljade evra datih za kaparu. Naime, da bi se dobio bilo koji stambeni kredit, pa i subvencionisani, potrebno je da klijent u banku dođe sa kupoprodajnim predugovorom za stan. Prethodno, prodavcu mora da se plati kapara, najčešće deset odsto od cene stana. Ako je stan nađen preko agencije za nekretnine, i njoj mora da se plati provizija od tri odsto. Konačni ugovor mora da se potpiše, najčešće za 60 dana zbog vremena potrebnog za odobravanje kredita. Po isteku roka, ako ugovor nije potpisan, jer kupcu nije uplaćen novac od državne subvencije - on nema pravo na povraćaj kapare. U najtežem položaju su ipak oni čiji su krediti odobreni, a kojima uskoro ističe pomenuti rok od 60 dana. Oni će na cenu stana od 50.000 evra izgubiti oko 5.000 evra kapare.
- Ovo je vreme kada ljudi koji uzimaju kredite za stan apsolutno ne znaju šta će dobiti na osnovu ugovora koje su sklopili. Znači, ne znaju kolika će im na kraju biti kamata, bez obzira na to što je ugovorom već predviđena jedna. Niko u Vladi o tome ne vodi računa. Tužno je to što o mladima u ovoj zemlji koji pokušavaju da kupe krov nad glavom niko ne brine, jer su previše zauzeti izborima - kaže Katarina Lazarević, vlasnica Agencije za nekretnine „Alka".
Prema podacima Nacionalne korporacije, ukupna suma do sada osiguranih stambenih kredita premašila je 860 miliona evra, od čega se više od 190 miliona evra odnosi na subvencionisanje stambenih kredita. Država je za ovu godinu iz budžeta izdvojila 3,5 milijardi dinara, od čega je 24,37 miliona evra namenjeno svim građanima mlađim od 45 godina, koji nemaju ni jednu nekretninu u svom vlasništvu. Interesovanje građana za najpovoljniji način kupovine stana je jako veliko, što pokazuje podatak da je za tri godine osigurano više od 5.500 subvencionisanih stambenih kredita.
Zastoj treći put
Subvencionisani stambeni krediti su obustavljeni već treći put u proteklih godinu dana. Krajem februara prošle godine, ove zajmove je prvi put zaustavila država na desetak dana, jer Uredbom o privremenom finansiranju nisu bila predviđena sredstva za dotirane stambene pozajmice. U to vreme postojala je samo tehnička vlada. Druga obustava dogodila se u prvoj polovini maja, a nastavljena je u junu prošle godine. Posledica toga je što je većina morala da odustane od zajmova za kupovinu stana ili da uzme komercijalne pozajmice po većim kamatnim stopama.


Dodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak