Home RSS
Real Estate
Cars

Mašta nema granica, a kuće koje vam opisujemo u članku to i dokazuju.

Žena.hr
Mašta nema granica, a kuće koje vam opisujemo u članku to i dokazuju.


Sigurno ste bar jednom u životu maštali o kući svojih snova, neopterećeni urbanističkim uvjetima i građevinskim dozvolama. Dajemo vam nekoliko primjera najluđih kuća na svijetu, gdje su snovi postali stvarnost.Od davnina, poznata je težnja ljudi da gradnjom kuće iskažu svoje financijske, ali i kreativne sposobnosti (uz manje ili veće korekcije arhitekata). Zahvaljujući tomu, nastale su mnoge poznate građevine, koje svojom estetikom i funkcionalnošću već stoljećima služe kao uzoran primjer gradnje. Za razliku od njih, postoje i druge vrsta građevina, koje neće ostati zabilježene kao takve, ali će njihove fotografije ipak obići cijeli svijet.
Radi se o investitorima, koji su za razliku od većine ljudi, svoje snove zaista izgradili i pretvorili u vizualnu atrakciju, a koja govori puno i o njima samima. Svaka od ovih kuća je jedinstvena, ali mi smo smo ih svrstali u nekoliko osnovnih kategorija, prema izvorima inspiracije:
- priroda i uklapanje u okolinu
 
     
Ovaj pristup jedan je od osnovnih u projektiranju i treba ga se svakako pridržavati. Ali budite oprezni u pravoj mjeri naglašavanja okoliša i objekta. Puno će kvalitetnije rješenje biti ono u kome je vaša kuća element naglašavanja prirode, a ne obratno, kao u prikazanom primjeru.
-prijevozna sredstva i integracija u objekt
   
Ovakav pristup realizaciji vlastite kuće vrlo je rijedak i nepreporučljiv, ali ako želite biti prepoznatljivi i originalni, upotrijebite nešto iz palete prijevoznih sredstava - obavezno manjih dimenzija, jer ne vjerujemo da bi vaši susjedi bili presretni kad bi im u susjedstvu bio parkiran avion! Još je bolja zamisao da strasti prema prijevoznim sredstvima realizirate u svom hobby prostoru u obliku maketa kojima ćete ukrasiti ostale prostorije u kući.
-nadrealno i SF ostvarenja
     
Ukoliko ste egzibicionist u duši i volite šokirati okolinu, a usput ste i ljubitelj nadrealnog, ovo je pravi izbor za vas! Sreća što je hrvatski standard još uvijek dovoljno nizak pa si malo tko može priuštiti šalu ovakvog tipa. Da je ovakvih šaljivdžija više, ne bismo znali na kojem smo planetu! Savjetujemo vam da odustanete od ovakvih izvora inspiracije, čak i u verzijama realizacije vikend kuće.
-dekonstrukcija
 

  

Dekonstrukcija može izgledati vrlo atraktivno u nekim izvedbama, ali ipak ne zaboravite na funkcionalnost buduće kuće. Primijenite njene elemente samo u detaljima, jer će naglasak na dekonstrukciju biti veći ukoliko ga povežete sa pravilnim formama.

-modna inspiracija

     

Ovakve inspiracije ostavite za vlastiti ormar, jer sve ostalo je loše. Doslovna interpretacija predmeta najčešće završava kičem, koji je manje štetan u ormaru, nego na fasadama kuća.

     


Možda vam je sada jasnije zašto postoje toliko mučna „pravila i zakoni“ u gradnji, i kako je okoliš ipak ugodniji kada postoji određena tipologija gradnje, koja stvara identitet određenog naroda i podneblja.

     

Ipak, ovo je i pokazatelj kako ista tema može biti interpretirana na bezbroj načina, stoga dajte mašti na volju i neka vaše kuće iz snova također postanu stvarne.
Dodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak