Home RSS
Real Estate
Cars

ŠTA JE UZROK KONSTANTNOG RASTA CENA NEKRETNINA U NOVOM SADU ?

D.Knežić Dnevnik
ŠTA JE UZROK KONSTANTNOG RASTA CENA NEKRETNINA U NOVOM SADU ?


Kao nikada do sada u dugoj istoriji grada, u poslednjih nekoliko meseci cena kvadratnog metra stambene površine u Novom Sadu dostiže i do 1.500 evra. U zavisnosti od lokacije, cene nekretnina se kreću u rasponu od 1100 do pomenutih hiljadu i po evra, a „najpaprenije“ su cene garsonjera.Na boljim lokacijama, nema kvadrata malih stanova ispod 1.400 evra, a èak i u predugovaranju sa investitorima, kada se na useljenje èeka godinu do godinu i po dana, veæ sada je nemoguæe naæi garsonjeru èija je cena kvadrata niža od 1000 evra. Bolji poznavaoci stanja na tržištu nekretnina predviðaju da do kraja godine ni predugovaranje za garsonjere neæe biti jeftinije od 1.300, pa èak i 1.400 evra po kvadratu!

- Postoji nekoliko razloga zbog kojih cene nekretnina u Novom Sadu konstantno rastu, a jedan od njih je svakako nedostatak placeva na kojima se mogu zidati višespratnice - rekao je Predrag Sojeviæ, direktor „City“ nekretnina, agencije koja posluje u okviru „NS Group“. - Pošto je placeva malo, gazde takvih parcela od investitora zahtevaju èesto i više od 30 odsto kvadrata stambene površine u odnosu na kvadraturu placa, a do skora ovaj procenat se kretao izmeðu 20 i 25 odsto. Takoðe, od pre nekoliko meseci uveden je povraæaj PDV-a od 8 odsto od ukupne vrednosti stana kupcu koji stan kupuje direktno od investitora, a sami investitori, pak, ne žele da se odreknu profita koji su ranije imali. Pored toga, poskupeo je kompletan graðevinski materijal, evro pada, a na rast cena utièe i nestabilna i neizvesna situacija na Kosovu, jer tamošnje stanovništvo gleda da se, za svaki sluèaj, stambeno obezbedi. Posebna prièa je situacija u Crnoj Gori, odnosno nagli skok vrednosti tamošnjih nekretnina, pogotovo na Primorju. Mnogi ljudi iz tih krajeva zarade ogroman novac prodajom stanova ili placeva kraj mora, a deo odmah potroše na kupovinu stanova u Novom Sadu ili Beogradu - objašnjava Sojeviæ.

Po mišljenju upuæenijih u stanje na tržištu nekretnina, Novi Sad je privlaèan i zbog toga što je i dalje znatno jeftiniji od Beograda, gde su cene nekretnina takoðe visoke, pa u prestonici cena kvadrata garsonjere na boljoj lokaciji košta i do 2.500 evra. Cene nekretnina u Nišu, primera radi, veæ dostižu novosadske. Najveæi grad u Vojvodini pruža kvalitne uslove za život jer su u odnosu na provincijska mesta moguænosti zaposlenja veæe, a s obzirom na to da se u Novom Sadu nalaze gotovo sve visokoškolske instutucije, velike su i moguænosti za obrazovanje i školovanje dece.
D. Knežiæ

Ponuda nikada lošija

Od kada je poèela nagla ekspanzija stanogradnje u Novom Sadu, ponuda stanova nikada nije bila lošija. Kako je potražnja za stanovima sve veæa, tržište je neumoljivo, pa cene konstantno rastu, bez naznaka da æe se ovaj trend u skjorije vreme zaustaviti.Dodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak