Home RSS
Real Estate
Cars

U Kragujevcu jagma za stanovima

Baza nekretnina
U Kragujevcu jagma za stanovima


Kvadratni metar u novosagrađenim zgradama košta oko 850 evra, stanovi u nadgradnji do 650, dok prodavci stanova u starim zgradama traže između 550 i 700 evra. U kraljevačkim agencijama kažu da se najviše kupuju manji stanoviKo u Kraljevo nije dolazio poslednjih desetak godina, teško da neke delove grada može prepoznati. Potpuno je promenjen izgled ulica u njegovom centru, a Ibarski kej, na kojem su se nalazile kuće starih Kraljevčana, sada liči na mondensko mesto sa Azurne obale. Kraj Ibra je izgrađeno petnaestak višespratnica, a građevinari nastavljaju da grade i na lokacijama u ulicama Cara Lazara, Čika LJubinoj, Jug Bogdanovoj. Osim toga, uveliko traje nadgradnja većine starih višespratnica u Zelenoj gori, Miloša Velikog... Mnogi Kraljevčani se pitaju ko kupuje tolike stanove, jer za poslednjih pet godina izgrađeno ih je više od hiljadu. U agencijama za prodaju nekretnina, međutim, tvrde da i dalje vlada velika jagma za novim stambenim prostorima i da je ovde veća potražnja od ponude.

- Kvadratni metar u novosagrađenim zgradama košta oko 850 evra, u tu cenu je uračunat porez. Stanovi u nadgradnji koštaju i do 650, dok prodavci stanova u starim zgradama traže između 550 i 700 evra. Najviše se kupuju manji stanovi, a potražnja je, pretpostavljamo, velika zbog povoljnih uslova kreditiranja - kažu u kraljevačkim agencijama za prodaju nekretnina.

U Kraljevo se krajem devedesetih godina „privremeno“ doselilo više od trideset hiljada kosmetskih izbeglica. Većina ih je, međutim, odlučila da se skući u gradu na Ibru, pa je i to uslovilo ovakvu dinamiku građenja višespratnica.

Starosedeoci ne gledaju, međutim, sa simpatijama na promenu izgleda grada i žestoko optužuju urbaniste. Ustanovljeno je da je, građenjem velikog broja zgrada na keju Ibra, promenjena mikroklima u gradu. U centru vlada pravi saobraćajni kolaps, a pošto investitori novih zgrada, uglavnom, ne obezbeđuju parkinge, automobili se nalaze na trotoarima.

- Ovo je bio jedan od najlepših srpskih gradova. Urbanisti su ga sada veoma naružili. Tamo gde su bile stare lepe kuće, cvetna dvorišta, nikli su soliteri. U centru je, poslednjih desetak godina, sagrađeno tridesetak višespratnica. Umesto da se grad širi i polako seli na desnu obalu Ibra i na Ratarsko imanje, sve je zbijeno na malom prostoru. Ovde se ponekad ne može proći ulicama ni peške, ni automobilom - kaže Mladen Jović, starosedelac grada na Ibru. Ima i onih koji tvrde da Kraljevom „vlada“ urbanistička mafija jer se na ovaj način zarađuje mnogo novca. Pre koju godinu o ovome se raspravljalo i u lokalnom parlamentu, ali sve se završilo na rečima. „Naruživanje“ nekada najuređenijeg grada u ovom delu Srbije je nastavljeno.


Dodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak