Home RSS
Real Estate
Cars

Sanacija „crnih rupa”

S.Lučić Politika
Sanacija „crnih rupa”


U susret prvim hladnim danima postaje aktuelno pitanje grejanja stambenih i poslovnih prostorija. Ustvari, ne toliko pitanje kako zagrejati, već kako ostvariti što bolje toplotne efekte, a samim tim i uštedu na energentima koji služe za zagrevanje tih prostora.Građevinski objekti imaju određene nedostatke, a samim tim i elementi ugrađeni u njih (prozori, vrata). Ovo je posebno izraženo na teritoriji Beograda, gde je oko 1.400.000 stambenih jedinica, od čega skoro milion starih, sa otprilike oko pet miliona otvora – dvanaest miliona kvadrata stakla.

Pored specifičnosti teritorije sa posebnim klimatskim uslovima, na objektima su zastupljeni različiti tipovi elemenata građevinske stolarije – različite starosne dobi i postupaka ugradnje. Sve to dovodi do umanjenog temperaturnog bilansa u zagrevanim prostorima, a samim tim i do mnogo veće potrošnje bez obzira na to da li se koristi daljinsko grejanje, grejanje na struju, etažno ili individualno grejanje.

Prema rečima Petra Ćatića, inženjera drvne industrije, za zagrevanje kvadratnog metra prostora kod nas se troši 25-31 kilokalorija, dok se u razvijenim zemljama ta potrošnja svodi na 12-15 kilokalorija po kvadratu. Zagarantovana temperatura je 18 stepeni.

Jedan od načina da se poboljša toplotna izolacija jeste sanacija elemenata (od drveta) građevinske stolarije, takozvanih crnih rupa na fasadi, koje izazivaju i do 50 odsto toplotnih gubitaka.

– Gubici na fasadnoj stolariji mogu biti linijski i površinski – pojašnjava Ćatić. – Linijski, na sudarima doprozornika i prozorskog krila, a takođe i na sudaru doprozornika i građevinskog elementa. Površinski, preko površina drvenog i staklenog dela stolarije.

Sanacijom se postiže ušteda u potrošnji energenata i do 30 odsto, dok bi se bilans toplotnog efekta povećao za četiri do šest stepeni.


Dodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak